Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Yoga & meditatie       Psychologie       Brein-boosters       Krachttraining    

1 9 - 1 0 - 2 0 0 9

  Krachttraining verdrijft lusteloosheid (J Sports Sci. 2009 May;27(7):701-9.)

De smoes "ik heb geen energie om te trainen" is wetenschappelijk ontkracht. Door bewegingswetenschappers van de University of Georgia. Die ontdekten in een proef met veertien vrouwen dat je van trainen met gewichten juist energie krijgt.

Krachttraining verdrijft lusteloosheid
De halve wereld klaagt over vermoeidheid en lusteloosheid en slikt zich wezenloos aan de stimulerende pillen. Geen goede situatie, vinden de onderzoekers. Kunnen die vermoeide en lusteloze mensen niet beter iets gaan doen? Trainen in het fitnesscentrum, bijvoorbeeld? Zouden ze zich daardoor niet energieker gaan voelen?

Om die vragen te beantwoorden deden de onderzoekers een proef met vrouwen die een zittend leven leidden. De vrouwen deden de ene keer helemaal niks, de andere keer trainden ze hun belangrijkste spiergroepen op 15 procent van hun 1RM. Dat is licht. Een andere keer trainden ze tenslotte hun spiergroepen op 70 procent van hun 1RM. Dat is een serieuze belasting.

Om de elf minuten vroegen de onderzoekers de proefpersonen hoe moe of energiek ze waren. Dat deden ze ook 20 en 30 minuten nadat de vrouwen waren uitgetraind. Zo ontdekten ze dat het trainen met gewichten de vrouwen niet vermoeide. Na de training voelden de vrouwen zich juist energieker dan als ze niets hadden gedaan.


Krachttraining verdrijft lusteloosheid


Het trainen met lichte gewichten verdrijft de vermoeidheid beter dan het serieuze werk, maar ook dat serieuze werk geeft subjectief meer energie dan het kost.

De onderzoekers vroegen de vrouwen ook hoe sterk en energiek ze zich voelden. Op dat punt leek zwaar trainen juist ietsiepietsie meer effect te sorteren dan licht trainen. Je ziet het effect hieronder.


Krachttraining verdrijft lusteloosheid


Statistisch significant zijn de gevonden effecten niet. De onderzoekers denken dat die effect best wel eens placebo-effecten zouden kunnen zijn. Maar ach: in dit geval maakt dat toch niet uit?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken