Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl       Krachttraining       Krachttraining & voeding    

1 7 - 0 3 - 2 0 0 9

  Krachttraining verhoogt aanmaak van testosteron met veertig procent (Eur J Appl Physiol. 2007 Jan;99(1):65-71.)

Krachttraining is eigenlijk een vorm van hormoontherapie. Dat schrijven onderzoekers van de Spaanse University of Extremadura in de European Journal of Applied Physiology. Volgens de onderzoekers jaagt geregelde krachttraining de testosteronspiegel met zo'n veertig procent omhoog.

De Spanjaarden deden een proef met twintig mannelijke studenten die nog nooit eerder serieus aan sport hadden gedaan. Eerst maten
Testosteron
de onderzoekers de concentratie van hormonen als testosteron en cortisol in hun urine. Dat was meting A. Daarna lieten de onderzoekers de studenten een keertje krachttrainen. De studenten moesten zeven oefeningen doen, waarmee ze hun grootste spiergroepen onder handen konden nemen. Daarna maten de onderzoekers nog eens hormoonconcentraties. Dat was meting B.

Hieronder zie je de concentratie van de androgene hormonen bij de proefpersonen.


Krachttraining verhoogt aanmaak van testosteron met veertig procent


De concentratie testosteron verminderde. Dat is logisch. Krachttraining laat spiercellen meer androgenen opnemen uit het bloed, waardoor de testosteronspiegel lager wordt.

De krachttraining verhoogde de concentratie cortisol. Dat zie je hieronder.


Krachttraining verhoogt aanmaak van testosteron met veertig procent


Daarna lieten de onderzoekers hun proefpersonen nog vier weken doortrainen: elke week moesten de studenten drie keer naar de gym om hun programma af te werken. In die periode werden de studenten uiteraard gespierder en sterker. Na die vier weken bepaalden de onderzoekers nog een keer hormoonconcentraties in de urine van de studenten: een keertje toen ze uitgerust waren, vlak voor een training - meting C - en een keer vlak na een training - meting D.


Krachttraining verhoogt aanmaak van testosteron met veertig procent


De aanmaak van testosteron - je ziet het goed - is in rust bijna veertig procent hoger. Na de training is die lager, maar je kunt op je vingers natellen dat die testosteronspiegel weer snel herstelt. De estradiolspiegel was bij de sporters - daarvan hebben we geen grafiek gesnaaid - wat hoger, maar de toename was niet significant.

Het niveau van het stresshormoon cortisol bij de sporters was daarentegen zowel tijdens rust als na de training verlaagd.


Krachttraining verhoogt aanmaak van testosteron met veertig procent


Als je al wat langer met gewichten traint, gaat je lichaam dus meer anabole hormonen en minder katabole stresshormonen aanmaken. Misschien dat daarom mensen die voor het eerst in hun leven gaan krachttrainen aanvankelijk nog niet vooruitgaan in massa en kracht, maar pas na een week of twee weken progressie merken. Hun lichaam moet zich nog aanpassen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken