Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Groeihormoon       Zuurstofmanipulatie & krachtttraining       Krachttraining       Ongewone anabole methoden    

2 6 - 1 2 - 2 0 0 9

  Kuiten groeien sneller met afgeknepen bloedvaten (Eur J Appl Physiol. [Epub ahead of print].) [Offline]

Krachttraining met relatief lichte gewichten resulteert in een fikse toename van de spierkracht als je tijdens je sets je bloedvaten naar de getrainde spiergroepen afknijpt. Kaatsutraining, heet dat. Zelfs de kuitspieren, de spiergroepen die het slechtste op training reageren, worden sneller sterker als je tijdens je calf-raises even boven je knie de bloedvaten afbindt. Dat blijkt uit een humane studie die sportwetenschappers van Loughborough University binnenkort publiceren in de European Journal of Applied Physiology.

Kuiten groeien sneller met afgeknepen bloedvaten
Als je spieren tijdens krachttraining op wat voor manier dan ook tijdelijk te weinig zuurstof geeft, groeien ze sneller. Gisteren schreven we bijvoorbeeld over een studie waarin de anabole hormoonprikkel van krachttraining toeneemt als sporters trainen in een kamer met minder zuurstof in de lucht. Een andere onderzoekslijn betreft het afbinden van bloedvaten naar spiergroepen. In humane studies neemt daardoor de aanmaak van spiereiwitten toe.

Het meest interessante aan het effect is dat relatief geringe inspanningen - zoals een sprintje trekken - door Kaatsutraining resulteren in een sterke anabole respons van het lichaam. Onderzoekers hopen dat Kaatsutraining mensen kan helpen die door ouderdom of ziekte niet meer hard kunnen trainen. Progressieve trainers en sporters experimenteren met Kaatsutraining omdat ze hopen dat ze die in een reguliere training kunnen invoegen, zonder dat ze overtraining veroorzaken maar wel meer spiergroei tot stand brengen.

In het artikel dat binnenkort verschijnt laten de onderzoekers zestien ongetrainde vrouwen 4 weken lang hun kuiten trainen, 3 keer per week. De bloedvaten naar de ene kuit zijn daarbij afgebonden, de vaten naar de andere kuit niet. De ene helft van de vrouwen traint met 25 procent van het gewicht waarmee zo nog net 1 rep kunnen maken [1RM]. De andere helft traint op 50 procent van hun 1RM.

De proefpersonen trainden hun kuiten zittend. Ze deden 3 sets, en rustten een minuut tussen de sets. Elke kuittraining duurde 5-8 minuten, en gedurende die tijd droegen de vrouwen rond hun knie een band die de bloedtoevoer afkneep. Hieronder zie je het effect van de training op de 1RM.


Kuiten groeien sneller met afgeknepen bloedvaten


De onderzoekers meetten ook na 4 weken hoe snel de bloedsomloop weer op gang kwam als ze de afknijpende band boven de knie weghaalden. De Kaatsutraining zorgde ervoor dat de bloedsomloop sneller herstelde.


Kuiten groeien sneller met afgeknepen bloedvaten


De onderzoekers vermoeden dat het effect op de bloedsomloop iets te maken heeft met het nog steeds niet opgehelderde mechanisme achter de werking van Kaatsutraining. Misschien leidt Kaatsutraining via groeifactoren als VEGF tot meer en sterker haarvaten in de spieren, speculeren ze.

Er zijn in Japan al gyms waarin je aan Kaatsutraining kunt doen. Of Kaatsutraining voor iedereen geschikt is, dat is nog niet bekend. De onderzoekers manen tot enige voorzichtigheid. "Concern surrounds the fact that the veins are congested and distended and this may cause problems for normal blood flow by causing damage to the valves within the vein", schrijven ze in de laatste alinea van hun artikel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken