0 6 - 0 3 - 2 0 0 9
Kurkuma is een veelzijdig antikatabool, zegt dierstudie (Mediators Inflamm. 2008;2008:317851.)
De antikatabole werking van curcumin, de actieve stof in geelwortel of kurkuma, is ingewikkelder dan onderzoekers dachten. [Structuurformule van curcumin hieronder.] Het lijkt erop dat de verbinding daarmee ook interessanter voor sporters is geworden. Dat maken we op uit een dierstudie van Harvard Medical School, die een paar maanden geleden is verschenen.
Van curcumin was al bekend dat hij de moleculaire schakelaar NFkB saboteert. Die transcriptiefactor schakelt mechanismen in spiercellen aan waardoor de cel eiwitten gaat vernietigen, inclusief de spiereiwitten. Omdat ze dat proces nader wilden bestuderen bezorgden de onderzoekers ratten een serieuze bloedvergiftiging, waardoor het organisme van de dieren zijn celvernietigingssystemen aanschakelde.
Toen de onderzoekers de spiercellen van de ratten bestudeerden, zagen ze dat de transcriptiefactor NFkB/p65 daardoor actiever werd - maar dat die toename van de activiteit minder was als de ratten ook een fikse dosis curcumin hadden gekregen. Meestal was dat een eenmalige dosis van 600 milligram curcumin per kilo lichaamsgewicht.
Maar nog sterker was het effect van curcumin op het enzym p38/MAP-kinase. Dat enzym wordt vooral actief als de spiercel onder stress staat. Hieronder zie je hoe curcumin ook de activiteit van dat enzym in ratten met bloedvergiftiging verminderde.
Cellen hebben drie grote systemen om eiwitten te vernietigen. Eentje heeft te maken met cathepsines, eiwitafbrekende enzymen die je vooral vindt in de lysozomen. Lysozomen kun je vergelijken met blaasjes vol afbrekende enzymen, die eiwitten in stukjes knoppen. Op dat systeem heeft curcumin geen effect.
Effect had curcumin wel op de activiteit van de proteasomen, moleculaire eiwit-verhakselmachines. Dat effect zie je hiernaast, in de bovenste grafiek.
Effect had curcumin ook op calpain, een eiwit dat in de afbraak van spiereiwit een katalysatorrol vervult. De onderste figuur hiernaast toont het remmende effect van curcumin op dat enzym.
In de dierproef waren die effecten sterk genoeg om de afbraak van spierweefsel te verminderen. Dat laat de figuur hieronder zien. Je kijkt naar het vrijkomen van het aminozuur L-tyrosine uit de spiercellen van de ratten. Dat is een merker voor spierafbraak: hoe meer tyrosine er vrijkomt, des te groter is de afbraak van de eiwitten.
SHAM = de ratten krijgen een nep-operatie waarbij spierweefsel wordt beschadigd. CLP = de ratten krijgen bloedvergiftiging.
Er is een onderzoek dat misschien suggereert dat curcumin ook de opbouw van spiereiwit afremt. Curcumin saboteert de anabole werking van het sleutelmolecuul mTOR, blijkt uit die studie. Maar goed, die studie gaat niet over spiercellen, maar over kankercellen. [Int J Cancer. 2006 Aug 15;119(4):757-64.]
Toch maar eens gaan proberen.
Kurkuma: antikatabool uit het kruidenrek (2-7-2008)
|
|
|