Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Curcumin       Phytopreparaten    

2 6 - 0 6 - 2 0 0 9

  Kurkuma vermindert spierschade na krachttraining (J Int Soc Sports Nutr. 2009 Jun 5;6:14.)

Een sportsupplement op basis van kurkuma - ook wel bekend als geelwortel, Curcuma longa of koenjit - vermindert de schade die spieren oplopen door krachttraining. Sporters die het supplement gebruiken hebben na training bovendien minder last van spierpijn. Dat blijkt uit een ***kuch, kuch*** volstrekt onafhankelijke studie in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, die is betaald door de producent van dat supplement.

Kurkuma vermindert spierschade na krachttraining
Het door onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksbedrijf Medicus Research uitgeteste product heet BounceBack. BounceBack wordt gemaakt door Mannatech. Mannatech is een omstreden bedrijf, dat supplementen zou verkopen met de claim dat die ziekten genezen. Het bedrijf betaalde eerder in 2009 enkele miljoenen in een gerechtelijke schikking, om een rechtszaak te voorkomen die was aangespannen namens gedupeerde kopers.

Omdat Mannatech zijn naam wil zuiveren heeft het behoefte aan publicaties die de werking van zijn producten bewijzen en het imago opvijzelen. Dit onderzoek is een voorbeeld van de studies die het nieuwe Mannatech laat verrichten.

In dit onderzoek studie kregen tien proefpersonen elke dag twee capsules BounceBack, met daarin een paar honderd milligram van enzymen uit schimmels, 421 milligram van een geelwortel-extract, negentig milligram van een fytosterolenmix met beta-sitosterol, campesterol en stigmasterol, twintig milligram en een paar milligram resveratrol.

De proefpersonen slikten hun supplementen 33 dagen lang. Op dag dertig kwamen ze naar een laboratorium en moesten ze squatten op een Smith-machine. Eerder hadden de onderzoekers gemeten hoeveel squats de proefpersonen in vijf minuten konden maken. Tijdens de test moesten de proefpersonen twee keer meer herhalingen maken. Bij de opgaande beweging hielpen de onderzoekers, bij de neergaande beweging niet. Een andere keer deden de proefpersonen hetzelfde, maar toen kregen ze een placebo.

Op de dagen daarna bepaalden de onderzoekers de spierpijn en spierschade. De spierpijn was minder bij de proefpersonen die BounceBack hadden geslikt. Merkers van spierschade, zoals de concentratie myoglobine en creatinekinase, gaven bij de proefpersonen een beter beeld.


Kurkuma vermindert spierschade na krachttraining


Statistisch significant waren de verschillen niet. De trends zijn echter duidelijk, aldus de onderzoekers. BounceBack vermindert de spierschade na extreme inspanning.

Als de onderzoekers de boel niet beduvelen, dan is het kurkuma-extract waarschijnlijk de actieve component van het supplement. Onderzoekers vermoeden dat curcumin, de belangrijkste bioactieve stof in geelwortel, een anti-katabole werking heeft. De stof remt enzymsystemen in spiercellen die spiereiwit afbreken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken