Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  NO Boosters       Aminozuren       L-Citrulline       L-Arginine    

2 6 - 0 3 - 2 0 0 7

  L-Citrulline, de betere NO-booster (Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6.)
L-Citrulline, een aminozuur dat voorkomt in meloen, is beter geschikt om de concentratie van het aminozuur L-arginine in het lichaam op te voeren dan good old arginine zelf. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse South Central Agricultural Research Laboratory in Nutrition.
Arginine is misschien net zo'n interessant ergogeen aminozuur als
leucine. Arginine is een precursor van het 'goede radicaal' NO.
Meer NO betekent misschien een actiever immuunsysteem, soepeler bloedvaten, sterkere gewrichten - arginine is een precursor van proline, een aminozuur dat veel in gewrichten voorkomt - en misschien ook meer spiergroei. In de spiercel betekent meer NO dat de second messenger cyclic guanosine monophosphate actiever wordt. Daardoor verbrandt de cel meer vetten en suikers.
Dat is waarschijnlijk het mechanisme achter de vermeende afslankwerking van arginine. In trials verliezen dikke vrouwen met suikerziekte sneller vet - en houden ze meer spierweefsel vast - als ze een afslankdieet combineren met argininesuppletie.
Bovendien zijn er aanwijzingen dat NO in spiercellen anabole processen opstart. In dierstudies verhoogt arginine de eiwitstofwisseling. De aanmaak en afbraak van spierweefsel nemen toe. De netto-uitkomst daarvan is in dierstudies dat ratten met een verhoogde eiwitbehoefte meer stikstof vasthouden als ze extra arginine krijgen.
Dat is de reden waarom er al legio NO-boosters voor sporters op de markt zijn, die via NO de spiergroei zouden moeten stimuleren. Vaak bevatten ze arginine.
Een probleem is echter dat het lichaam arginine niet goed opneemt, stellen de onderzoekers. Als je arginine slikt, vist de lever al veertig procent van het aminozuur weg, blijkt uit dierstudies. Hoge doseringen maken mensen ziek, waarschijnlijk doordat de overmaat aan NO in het spijsverteringskanaal fout uitpakt.
L-Citrulline
Een alternatief is citrulline. Citrulline wordt niet afgebroken door de lever, en verdringt geen andere aminozuren. En in het lichaam zetten enzymen citrulline geleidelijk om in arginine. Eigenlijk kun je citrulline beschouwen als argine-depot.
De Amerikanen gaven hun proefpersonen drie weken lang elke dag 780 of 1560 gram meloensap. Dat komt neer op 1 of 2 gram citrulline per dag. Na drie weken was de argininespiegel met respectievelijk 12 en 22 procent gestegen.

L-Citrulline, de betere NO-booster

Je maakt meloensap door meloen fijn te malen. Kun je niet aan meloensap komen, dan is meloenvlees (gewoon meloen, dus) misschien een optie.

2 7 - 0 3 - 2 0 0 7

  Chroompicolinaat doet niets (Nutrition. 2007 Mar;23(3):187-95.)
Een dagelijkse dosis van tweehonderd microgram chroom - in de vorm van chroompicolinaat - doet helemaal niets met het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling van vrouwen. Dat schrijft onderzoeker Henry Lukaski in Nutrition.
Lukaski deed een experiment met tachtig gezonde vrouwen tot vijftig jaar, die twaalf weken lang het supplement slikten. Een paar resultaten zie je in de tabel van hieronder.

Chroompicolinaat doet niets

De meeste studies naar het effect van chroompicolinaat op de menselijke lichaamssamenstelling laten geen effect zien, aldus Lukaski. Tegenover de enkele studies waaruit wel effect blijkt staat Lukaski wantrouwend. Hij vermoedt dat de onderzoekers slordig hebben gemeten.
Advocaten zullen Lukaski's studie waarschijnlijk in rechtszaken gaan gebruiken tegen supplementenmakers die onheuse claims maken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken