Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen       EPOC       Afslanken    

2 1 - 1 2 - 2 0 0 9

  Laag-calorisch dieet vermindert naverbranding (Clin Physiol. 2000 Mar;20(2):165-9.)

Een afslankdieet waarbij je al te rigoureus je energie-inname vermindert gaat niet alleen ten koste van je spiermassa, maar het werkt ook bij sporters minder goed dan je zou verwachten. Een streng dieet verlaagt de hoeveelheid energie die je verbrandt na je training. Dat blijkt uit een al wat ouder Japans onderzoek.

Laag-calorisch dieet vermindert naverbranding
Bewegingswetenschappers noemen naverbranding liever EPOC of excess postexercise oxygen consumption. EPOC houdt in dat je na inspanning extra energie verbruikt omdat je lichaam herstelt. Het aanvullen van vocht- en glycogeenreserves, het afvoeren van afbraakproducten en het repareren van beschadigd spierweefsel kost extra energie. Hoe intensiever de training, hoe hoger je EPOC.

In 2000 publiceerden bewegingswetenschappers van Hiroshima Women's University een artikel in Clinical Physiology, waarin ze een proef beschrijven met 5 niet-actieve studentes van 21-22 jaar. De studentes moesten een uur fietsen op 70 procent van hun maximale zuurstofopname. Bij die intensiteit is een gesprek niet meer goed mogelijk. Na de sessie meetten de onderzoekers gedurende 7 uur de EPOC van de proefpersonen.

Het bijzondere van de studie is dat de onderzoekers de EPOC van de studentes onder vier verschillende condities bepaalden. De onderzoekers keken om te beginnen naar eerste en de twee helft van de menstruele cyclus van de studentes. Tijdens de eerste helft, het folliculaire deel, hebben vrouwen wat meer estradiol in hun lichaam, is hun aanmaak van LH en FSH hoger en is hun lichaamstemperatuur verlaagd. Tijdens de tweede luteale helft, na de eisprong, hebben vrouwen wat meer progesteron in hun lichaam en is hun lichaamstemperatuur een beetje hoger.


Laag-calorisch dieet vermindert naverbranding


De onderzoekers keken ook na de inname van energie. Ze lieten de studentes de ene keer een dag voor de meting, en de dag van de meting zelf, de helft minder eten dan normaal. Een andere keer aten de studentes normaal.

In totaal waren er dus 4 meetcondities.


Laag-calorisch dieet vermindert naverbranding


De figuur hieronder laat zien hoeveel extra energie de studentes na hun training verbruikten in de vier condities. De menstruele cyclus had geen effect, de inname van energie wel.


Laag-calorisch dieet vermindert naverbranding


De EPOC tijdens de eerste 15 minuten na de training noemen de Japanners fast. De periode daarna, tot 2 uur en 30 minuten na de training, is slow. De periode daarna, tot het einde van de meettijd, is ultra slow. Een calorie-arm dieet vermindert vooral de EPOC in de latere fases.

"The reduction of EPOC induced by the acute dietary-restricted status may have an important implication for individuals using exercise as a means of body weight loss", concluderen de Japanners. Daarmee bedoelen ze dat door een te strikt dieet je lichaam door te bewegen minder energie verbruikt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken