Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslanken       Superfoods       Low carb & low glyc    

1 1 - 0 3 - 2 0 0 7

  Laag glycemisch afslankdieet werkt (American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 3, 724-734, March 2007)
De onderzoekers zetten veertig proefpersonen twaalf weken op een traditioneel low fat, low cal-dieet. Een evengrote groep volgde een laag-glycemisch dieet. De proefpersonen in die low glyc-groep mochten eten tot ze verzadigd waren, in tegenstelling tot de proefpersonen in de andere groep. Die moesten zich aan afgemeten hoeveelheden houden.
Na het dieet probeerden de proefpersonen 24 weken lang hun nieuwe gewicht vast te houden. De grafiek hieronder vertelt hoe het gemiddelde lichaamsgewicht van de twee groepen zich ontwikkelde.
De bolletjes staan voor de low fat-groep, de vierkantjes voor de laag-glycemische groep.

Laag glycemisch afslankdieet werkt

Nou zegt lichaamsgewicht ook niet alles. Hieronder zie je wat de dieetvormen deden met de lichaamssamenstelling.

Laag glycemisch afslankdieet werkt

Ook bloedwaarden als glucose, insuline, HDL, LDL en triglyceriden reageerden over de gehele linie iets positiever op het laag-glycemische dan op het low fat-dieet.
Ook deze studie maakt duidelijk waarom wetenschappers zoveel moeite met low glyc hebben. De proefpersonen in de low glyc aten volkomen anders dan de proefpersonen in de andere groep. Ze aten bijvoorbeeld ook meer eiwitten. Zijn de gemeten effecten het gevolg van suikers, die langzamer vrij komen? Zijn ze het gevolg van een hoger inname van eiwit? Of speelt er nog iets anders?
Voor consumenten is de boodschap echter duidelijk. Low glyc werkt.
Voedingswetenschappers kunnen weinig zinnigs over het modieuze laag-glycemische dieet zeggen. Er zijn gewoon nog niet genoeg studies.
Dat gaat misschien veranderen. De studie is betaald door voedingsreus Kraft. De grote bedrijven zijn het laag-glycemische dieet kennelijk aan het ontdekken.

1 3 - 0 3 - 2 0 0 7

  Vetarme friet Frideale net zo gezond als aardappels, zegt Voedingscentrum (evmi.nl 13-03-2007) [Offline]
Het Voedingscentrum heeft Aviko's nieuwe friet Frideale de voorkeursstatus gegeven. Die status is bedoeld voor producten waarvan het Centrum vindt dat consumenten die bij voorkeur zouden moeten eten. Het Voedingscentrum beschouwt Frideale nu van dezelfde orde als gekookte aardappelen.
Verleden jaar won Aviko's vet-arme friet Frideale de Jaarprijs Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. [evmi.nl 29-11-2006] [Offline]
De nieuwe frietjes van Aviko nemen door een afwijkend productieproces minder vet op.
Vetarme friet Frideale net zo gezond als aardappels, zegt Voedingscentrum
[Hum... Coatings van pectines zijn waarschijnlijk te duur. Misschien een proces met superheated steam - red.] Daardoor bevat Frideale dertig procent minder calorieen. In een kilo reguliere friet zit 33 gram verzadigd vet, in een kilo Frideale nog maar negen gram.
De prijsuitreiking kreeg forse kritiek van kritische journalisten die niet konden verkroppen dat het Voedingscentrum de strijd liet gaan tussen vet-arme mayonaise, chips en friet en calorie-arm ijs en cake. [evmi.nl 15-11-2006] [Offline]
Zo schreef Wouter Klootwijk van de Keuringsdienst van Waarde: "Wat een geluk. Patat met mayonaise en een plak cake met een ijsje toe allemaal gezond verklaard door de regering. En eet gerust een zak chips leeg, want chips komen in aanmerking voor de aanmoedigingsprijs." [evmi.nl 21-11-2006] [Offline]
Grappig, maar ook wel een beetje gemakkelijk, vinden wij.
Hele volksstammen leven praktisch op friet. Uiteraard zou het helemaal mooi zijn als die collectief overstapten op sojaburgers en biologische muesli en bovendien ook nog visoliecapsules gingen slikken.
Maar dat doen ze niet. Daarom zijn innovaties als Frideale belangrijk. Als mensen dan niet kiezen voor een gezonder producten, dan kun je in ieder geval proberen hun friet, chips en cola minder ongezond te maken.
Maar om nou zo'n vetarme friet gelijk te stellen aan aardappels...
Dat gaat te ver.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken