0 4 - 0 9 - 2 0 0 7
Laag-glycemisch ontbijt remt eetlust later op de dag (nutraingredients.com 03/09/2007)
Geef je kinderen een ontbijt met een lage glycemische index, dan eten ze verder op de dag spontaan 61 kilocalorieen minder. Dat ontdekten onderzoekers van Oxford Brookes University. [Br J Nutr. 2007 Sep;98(3):636-40.]
De Britten deden proeven met 38 kinderen tussen de acht en de elf jaar. De kinderen kregen twee keer per week een ontbijt met een lage glycemische index - de koolhydraten in de voedingsmiddelen kwamen dus langzaam in het bloed. Bij de lunch aten de kinderen 18 kilocalorieen minder. De inname van de rest van de dag meetten de onderzoekers via dagboekjes die de kinderen moesten bijhouden.
Na tien weken kregen de kinderen twee keer per week een ontbijt met een hoge glycemische index.
Volgens de onderzoekers, die werden betaald door de Britse suikerindustrie, was het effect niet significant. Het was wel groot genoeg om het nader te bestuderen.
Diezelfde onderzoekers publiceerden drie jaar geleden een soortgelijk onderzoek in Pediatrics. [Pediatrics. 2003 Nov;112(5):e414.]
Toen vonden de onderzoekers wel statistisch significante resultaten. Nadat ze een laag-glycemisch ontbijt hadden gegeten aten de kinderen aan de lunch 145 kilocalorieen minder dan nadat ze een hoog-glycemisch ontbijt hadden gegeten.
Uit dat onderzoek uit 2003 komt de figuur hieronder. Hij vertelt je de samenstelling van de proefontbijten. De onderzoekers werkten met drie soorten ontbijt: een HG-ontbijt met een GI van 75, een LG+suiker-ontbijt met een GI van 55 en een LG-ontbijt met een GI onder de 55. Het middelste ontbijt was eigenlijk een LG-ontbijt waaraan de onderzoekers suiker hadden toegevoegd.
Hoeveel de kinderen bij de lunch aten, dat vertelt de figuur hieronder.
De figuur hieronder vergelijkt tenslotte de effecten van de verschillende ontbijttypes op de eetlust.
Het probleem met het onderzoek naar de effecten van de glycemische index is dat je moeilijk kunt zeggen wat die effecten nou veroorzaakt. Een maaltijd met een lage glycemische index bevat bijvoorbeeld vaak meer eiwitten. Een hoge inname van eiwitten remt de eetlust. Andersom: een geringe inname van eiwitten stimuleert de eetlust. "Hyperfagie", heet dat verschijnsel. Vetmesterijen maken er dankbaar gebruik van.
Dus wat weet je nou, als je de figuren hierboven ziet? Is de verminderde inname van energie in de LG-groep het werk van koolhydraten die langzamer hun weg naar het bloed vinden? Of eten de kinderen in de LG-groep minder omdat ze meer eiwitten binnenkrijgen? Of is er nog een andere factor in het spel? Een eetlustremmende bio-actieve stof in de vezelfractie of zo?
Ook de studie uit 2003 was betaald door het Sugar Bureau.
|