Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Duurtraining & cardio       Myostatinremmers       Ongewone anabole methoden    

1 5 - 0 4 - 2 0 1 0

  Laag-intensieve cardio remt myostatin (Med Sci Sports Exerc. 2010 Apr 8. [Epub ahead of print].)

Hoe minder myostatin je spiercellen aanmaken, des te groter is je spiermassa. Vandaar de gemeenschappelijke interesse van artsen, sportwetenschappers en de vleesindustrie in methoden die de aanmaak van myostatin verlagen. Bewegingswetenschappers van de University of Calgary in Canada ontdekten een nieuwe: laag-intensieve cardiotraining.

Laag-intensieve cardio remt myostatin
Sinds biologen weten dat een wandelende ueberbiefstuk als de Belgische Blauwe [hiernaast] zijn monstrueuze spiermassa dankt aan een kapot gen voor myostatin, is myostatin helemaal heet in de biowetenschap. Farmaconcerns doen proeven op mensen met myostatinblokkers, de supplementenindustrie heeft - overigens ineffectieve - myostatinremmers op de markt gebracht [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Aug;14(4):461-72.] en dopingjagers werken alvast aan een test voor farmacologische myostatinremmers, die ongetwijfeld zullen opduiken in de sport. Als ze daar al niet zijn.

Minder publiciteit krijgt het onderzoek naar natuurlijke manieren om myostatin te remmen. Behalve dan bij een medium als deze website. Onze lezers weten inmiddels dat spieren minder myostatin aanmaken als je geen overtollige vetreserves in je lichaam hebt en dat sommige adrenaline-achtige verbindingen myostatin remmen, net als het vertrouwde creatine. Bovendien weten ze dat training met gewichten de aanmaak van myostatin afremt. En rustig peddelen op een fiets, weten we dankzij het Canadese onderzoek dat binnenkort verschijnt in Medicine & Science in Sports & Exercise, doet dat ook.

De Canadezen lieten 10 mannen met een beginnende suikerziekte een half jaar fietsen in een gym. De mannen moetsen wekelijks 1200 kcal verbranden met een intensiteit van 40-55 procent van hun maximale zuurstofopname. Die intensiteit stelt weinig voor. Je kunt er gewoon een gesprek bij voeren. Maar het was genoeg om de aanmaak van myostatin in de spieren van de mannen fiks te verlagen.

Hieronder zie je hoeveel myostatin de onderzoekers in de spieren van de mannen vonden. Je kijkt naar de verhouding tussen myostatin en het spiereiwit alfa-actin. Het gezapige trainingsprogramma zorgde voor een vermindering van 37 procent.


Laag-intensieve cardio remt myostatin


In het bloed verminderde de hoeveelheid myostatin van 28.7 naar 22.8 ng/ml. Dat komt neer op een verlaging van 25 procent.

Hoe gevoeliger de cellen waren voor insuline, hoe minder myostatin maakten de spiercellen van de mannen aan. Dat verband werd zwakker nadat de mannen een half jaar hadden getraind, maar het was er nog steeds.


Laag-intensieve cardio remt myostatin


Cardiotraining gaat in de meeste studies ten koste van de spiermassa van krachtsporters. Er zijn een paar studies waarin dat niet het geval is. In die studies stelde de cardiotraining niet zoveel voor, net als in het Canadese onderzoek. Er is zelfs een studie waarin krachttrainende proefpersonen meer vetvrije massa opbouwden als ze ook aan laag-intensieve cardio deden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken