Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Testuitslagen    

2 9 - 1 2 - 2 0 0 8

  Labtest: verkeerde anabolen in Gaspari's Orastan-A (Steroids. 2008 Nov 17. [Epub ahead of print].)
De supplementenfabrikant Gaspari Nutrition - het bedrijf van de voormalige Olympia-bodybuilder Rich Gaspari - heeft een rommeltje gemaakt van zijn designersupplement Orastan-A. Dat vertellen Duitse dopingjagers binnenkort in Steroids. Volgens de analyses van de biochemici zit in Orastan-A niet het anabole steroid furazadrol. In plaats daarvan bevat Orastan-A een cocktail van twee zwakke, nauwelijks actieve steroidhormonen.
Labtest: verkeerde anabolen in Gaspari's Orastan-A
De stof die eigenlijk in Orastan-A zou moeten zitten heet voluit 17-beta-hydroxy 5alfa-androstano [2,3-c] furazan 17-THP-ether. Het steroid is sinds enkele jaren als designersupplement op de markt, sinds Spectra Force Research die introduceerde onder de naam Furaguno. Volgens analyses door een erkend laboratorium, die op slinkse wijze bij de meest gehate website in supplementenland terecht zijn gekomen, bevat Furaguno het anabool dat het moet bevatten. Maar dat is dus niet het geval bij de versie die Gaspari Nutrition op de markt brengt.
Labtest: verkeerde anabolen in Gaspari's Orastan-A
De structuurformule die eigenlijk in Orastan-A moet zitten staat hiernaast. Het is een anabool dat in de jaren zestig is ontwikkeld. We vonden de verbinding in een patent van het Japanse Daiichi uit 1967. De stof is, totdat de supplementenindustrie hem ontdekte, nooit op de markt gekomen, ondanks dat hij anabool actief is.
Toen de Duitsers de inhoud van Orastan-A analyseerden vonden ze die verbinding niet, maar wel twee andere steroidverbindingen, allebei ether-analogen. Je vindt hun structuurformules hieronder. Voor het gemak zijn de ethergroepen weggelaten.
Labtest: verkeerde anabolen in Gaspari's Orastan-A
Steroid 1 heet voluit 17-beta-hydroxy androstano [3,2-c] isoxazole. De 17-alfa-methyl-analoog is bekend als androisoxazool. Het is een zwak maar werkzaam anabool, dat niet op de dopinglijst van de WADA-staat. Het steroid in Orastan-A heeft die 17-alfa-methylgroep echter niet, en is oraal daarom niet actief.
De wetenschappelijke naam van steroid 2 is 17-beta-hydroxy androstano [2,3-d] isoxazole. Je kent de 17alfa-ethinyl-analoog van dat anabool misschien als danazol, een nauwelijks actief androgeen. De analoog in Orastan-A doet waarschijnlijk ook niet zoveel.
Dat je in Orastan-A een mix van juist die twee anabolen vindt is waarschijnlijk niet toevallig. Je maakt ze allebei uit oxymetholon, en je kunt ze niet 1-2-3 van elkaar scheiden.
Chinees fabrikaat. Wedden?
Meer over anabolen met een heterocyclische ring vind je in Het Anabolenboek. In Het Anabolenboek vind je ook meer over THP-ethers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken