2 0 - 0 6 - 2 0 0 7
The Lancet 1976: Sporters hebben helemaal niks aan een kuurtje van 100 milligram methandrostenolone per dag (Lancet. 1976 Oct 2;2(7988):699-702.)
Over anabole steroiden zeiden wetenschappers tot halverwege de jaren negentig glashard dat ze niet werkten. In wetenschappelijk experimenten, zeiden was, nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat sporters vooruitgang
boekten als ze anabolen gebruikten.
Ergogenics vond een artikel dat in 1976 verscheen in het sjieke The Lancet. Het is door wetenschappers meer dan eens opgevoerd als een "bewijs" dat anabolen niet werkten.
Het artikel verhaalt van een proef op elf studenten van een sportacademie. De onderzoekers, Britse fysiologen van de University of Leeds, lieten de mannen trainen met gewichten en gaven ze zes weken lang elke dag maar liefst 100 milligram methandrostenolone.
Hieronder zie je het effect van de anabolen op het lichaam van de studenten.
De studenten werden een stuk gespierder en, blijkens de tabel, ook droger. Hun lichaamsgewicht nam met 3.3 kilo toe en hun vetpercentage nam klaarblijkelijk af. Toch concludeerden de onderzoekers dat anabolen niet werken.
"The results did not support the belief that anabolic steroids increase strength and performance", schreven de Britten. "Although the subjects increased their weightlifting performance over each period of training, the improvement was not significantly greater on the drug than on the placebo, and was rapidly lost between periods of training."
De proefpersonen trainden wel met gewichten, maar alleen in het kader van het experiment. Ze waren dus helemaal "vers". Hun lichamen reageerden nog zo snel op de training dat de methandrostenolone weinig gewicht in de schaal legde.
Wat de kracht betreft, tenminste.
Bijwerkingen had het kuurtje wel. De leverwaarden bleven binnen de perken, maar toen de Britten een paar hormonen in het bloed onderzochten zagen ze dat de kuur de aanmaak van testosteron verlaagde en die van cortisol verhoogde.
De onderzoekers zagen ook dat methandrostenolone het lichaam veel kalium laat vasthouden. Dat gegeven kom je nog wel eens tegen in populaire profieltjes over methandrostenolone. In het artikel vertellen de Britten echter dat het extra kalium waarschijnlijk zit in de toegenomen vetvrije massa (spiermassa of vocht) van de gebruikers. Het vasthouden van kalium door methandrostenolone is dus geen belangrijk effect.
"We believe, however, that the existence of an anabolic action, which must be the principal basis for consumption by athletes, should be regarded as an open question", besloten de onderzoekers hun artikel.
Wetenschappelijk gezien was dat misschien een juiste conclusie. Maar er klopte natuurlijk helemaal niets van.
Wetenschap is georganiseerde scepsis. Vragen stellen maakt je scherp, en leert je mythen te scheiden van de realiteit. Maar als soms is diezelfde wetenschappelijke scepsis een handicap - en maakt het je stekeblind.
1 9 - 0 6 - 2 0 0 7
Levenslange schorsing van Australische gewichthefcoach (AAP June 18, 2007) [Offline]
Als je de context niet kent is dit 'zomaar' een berichtje. Die context vind je in de berichtgeving over de illegale anabolenwerkplaats van K M. M is een pupil van S M, de geschorste coach.
Opvallend is ook dat de Australische dopingautoriteit bij M thuis op zoek is gegaan naar anabolen, en in zijn nachtkastje, naast de kruiswoordpuzzels, stanozolol, deca en sustanon aantrof. Dat zijn de "new powers of investigation" waarover de Australische dopingjagers sinds kort beschikken.
Doping en drugs worden voor overheden wereldwijd steeds meer hetzelfde ding. Slechte ontwikkeling.
|
|
|