Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & kaatsu       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Krachttraining & voeding    

1 8 - 0 7 - 2 0 1 0

  Lats train je beter bovenhands (J Strength Cond Res. 2010 Jul;24(7):1895-900.)

Alle twaalf trouwe lezers van dit webmagazijn weten inmiddels dat je meer uit lat-pulldown haalt als je de stang naar je bovenborst trekt in plaats van achter in je nek. Als je je uitvoering verder wilt perfectioneren, dan staan er voor jou interessante dingen in het onderzoek dat bewegingswetenschappers van Pennsylvania State University deze maand publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Lats train je beter bovenhands
In de studie achterhaalden de onderzoekers hoe je tijdens de lat-pulldown de stang het beste kunt vastpakken. Maakt het uit of je de stang nauw vastpakt of wijd? En maakt het uit hoe je de stang vastpakt met je handen - of je de stang bovenhands [je handpalmen wijzen van je af] of onderhands [je handpalmen wijzen naar je gezicht] vastpakt?

Eigenlijk is het niet nodig, maar we zeggen het er toch maar even bij. Hierboven heeft meneer de stang links onderhands vast, en rechts bovenhands.

De onderzoekers lieten 12 mannen van 19-30 jaar, die in hun vrije tijd met gewichten trainden, de lat-pulldown uitvoeren met 70 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken. De onderzoekers plakten elektroden op de biceps [BB], de brede bovenrugspier LD] en het middenstuk van de trapezius [MT]. Zo konden de onderzoekers zien hoe intensief de mannen die spieren gebruikten.

De onderzoekers bestudeerden 4 uitvoeringen van de lat-pulldown: wijde greep en bovenhands [WP], wijde greep en onderhands [WS], nauwe greep en bovenhands [NP] en een nauwe greep en onderhands [NS]. Statistisch significant was alleen het effect van de greep op de wijde bovenrugspier, zie je hieronder. De figuur daaronder vertelt het effect van de greep op de activatie van die spiergroep.


Lats train je beter bovenhands


Lats train je beter bovenhands


Pronation = bovenhandse greep; supination = onderhandse greep.

Je ziet het. Het maakt niet uit of je de stang nou wijd of nauw vastpakt. Instructeurs bezweren dan wel je dat je de stang wijd moet vastpakken, omdat je bij een nauwe greep vooral je biceps zou gebruiken in plaats van je rugspier - maar die richtlijn zal binnenkort wel veranderen.

Wat wel uitmaakt is hoe je de stang vastpakt. Als je hem maar bovenhands beetpakt, dan zit je goed.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken