0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Leucine     Aminozuren  Aminozuren     BCAA's  BCAA's    

2 9 - 0 7 - 2 0 1 0

  Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint (Muscle Nerve. 2010 Jun;41(6):800-8.)

Suppletie met het aminozuur L-leucine remt de afbraak van spiermassa in spieren die niet actief zijn. Dat ontdekten onderzoekers van de Braziliaanse University of Sao Paulo in een dierproef.

Leucine heeft een anabool effect in spiercellen. Dat komt waarschijnlijk doordat de spiercel meer energie investeert in de synthese van spiereiwit naarmate het meer leucinemetabolieten 'ziet'. De onderzoekers vroegen zich af of je leucine kunt gebruiken als spiercellen door inactiviteit katabole mechanismen activeren en versneld spierweefsel afbreken.

De onderzoekers gaven ratten elke dag één keer 2.7 gram leucine per kilogram lichaamsgewicht via een slangetje. Een controlegroep kreeg geen leucine. Drie dagen nadat de suppletie was begonnen spalkten de onderzoekers een achterpoot van de ratten. Zeven dagen konden de dieren de spieren in die poot niet gebruiken. Daarna haalden de onderzoekers de spalk weg. Al die tijd kregen de ratten in de experimentele groep leucine.

De spiermassa van de soleus-spier nam door de suppletie minder snel af. Toen de dieren hun achterpoot weer konden gebruiken was de spiermassa ook weer sneller op peil.


Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint


Tijdens de periode van inactiviteit werden de katabole genen voor MAFbx en MuRF1 actiever. Als die genen actief zijn breekt de spiercel zichzelf af. Leucinesuppletie remde de genen echter.


Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint


Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint

Leucinesuppletie verminderde ook de werking van ubiquitine, zie je hiernaast. Ubiquitine is een soort vlaggetje. Als de spiercel aan een eiwit ubiquitine vastplakt, dan komt dat eiwit in aanmerking om verhakseld te worden door een moleculaire shredder. Die verhakselaar heet officieel 'proteasoom'.

Hieronder zie je dat leucinesuppletie geen effect had op de aanmaak van spiereiwit. In inactieve spieren
Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint
is leucine dus uitsluitend antikatabool, en niet anabool.

Als je de gebruikte dosis omrekent naar mensen kom je op 0.18 tot 0.27 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Leucine lijkt in humane studies alleen te werken in doses van 5 gram of meer, en in combinatie met eiwitrijke voeding.

In een recente studie beschermde een dagelijkse dosis van 20 gram creatine inactieve spieren tegen afbraak. Wat zou er gebeuren als je creatine combineert met leucine?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken