0 2 - 0 5 - 2 0 0 9
Levensverlengend effect van vierge-olijfolie in dikke ratten
(J Nutr Biochem. 2009 Apr 13. [Epub ahead of print].)
Als de alsmaar verder verdikkende Westerse bevolking versgeperste olijfolie als voornaamste vetbron zou gebruiken, dan zouden we daar niet minder dik van worden, maar die te dikke Westerlingen zouden waarschijnlijk wel gezonder zijn. Dat vermoeden spreken Italiaanse onderzoekers van de University of Florence
uit in een dierstudie die binnenkort verschijnt in de Journal of Nutritional Biochemistry.
De onderzoekers gaven volwassen mannelijke ratten van een jaar oud een jaar lang een dieet dat model moet staan voor het dieet waarmee de Westerling zich overeet. Meer dan veertig procent van de energie kwam uit vet. De onderzoekers had het voer voor de ratten gemaakt door er maiskiemolie door te mengen [CO], of een vierge-olijfolie met veel fenolen zoals die in de handel is [H-EVOO], of een olijfolie waar de onderzoekers de fenolen hadden uitgehaald.
Maiskiemolie bevat vooral meervoudig onverzadigde n-6-vetzuren. Olijfolie bevat vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Olijfolie bevat bovendien veel metabolieten van tyrosine. Die fenolen hebben een gezondheidsbevorderende werking. Ze zitten vooral in vierge-olijfolie. De tabel hieronder vergelijkt de fenolen in de vierge-olijfolie en de geraffineerde olie die de onderzoekers hadden gemaakt.
Toen de proef was afgelopen waren de ratten twee jaar, en toen waren de labratten bejaard. Gewone ratten worden ouder, maarlabratten zijn door inteelt verzwakt en leven niet zo lang. Al tijdens de proef overleden er dieren, of werden ze zo ziek dat ze moesten worden afgemaakt. De dieren werden dikker, en uit sectie bleek dat ze vaak een vervette lever hadden. Dat gebeurde vaker en extremer bij de dieren die olijfolie hadden gekregen. Daar staat tegenover dat vierge-olijfolie beschermde tegen tumoren. De dieren die vierge-olijfolie hadden gekregen hadden tijdens de proef de minste kans
te sterven.
In bloedcellen maten de onderzoekers de schade aan het erfelijk materiaal. Die was geringer bij ratten die met vierge-olijfolie waren vergemest. TBARS, een merker voor de schade die vrije radicalen aanrichten, was bij die ratten daarentegen wat lager.
Bij de ratten die maiskiemolie aten steeg de bloeddruk. Bij de olijfolieratten bleef de bloeddruk stabiel.
Voor gezondheidsfanaten biedt het onderzoek een argument om gewone olijfolie te vervangen door vierge-olie. Die gezondheidsfanaten zullen zich waarschijnlijk niet overeten, en het is dus nog niet duidelijk in hoeverre zij beter worden door vierge-olie. De onderzoekers durven zich daarover niet uit te laten. "Improving the quality of olive oil in terms of antioxidant content can have some beneficial effects, but it is not sufficient by itself to counteract the detrimental effects of a highcalorie diet containing large amounts of fat", besluiten ze hun artikel. "Future experiments will elucidate whether the protective effects of olive oil phenols on agerelated dysfunctionswould be more evident using a lower-calorie and lipid intake regimen."
De onderzoekers werden overigens gefinancierd door de EU, in de vorm van het EU-programma FLAVO 2005-513960 en het Network ofExcellence in Nutrigenomics, NuGO FOOD-CT-2004-506360. Twee jaar geleden sprak Martijn Katan in Trouw zijn scepsis uit over de positieve gezondheidseffecten van olijfolie die EU-studies vinden. [Trouw 18 januari 2007] "Olijfolie is gezond", zei Katan in dat interview. "Maar niet gezonder dan slaolie. Maar ja, Europa zit met een olijfolieplas. Daarom heeft de EU veel onderzoek gefinancierd naar het nut van olijfolie. Dankzij alle reclame die daarmee gepaard is gegaan, geldt olijfolie nu ten onrechte als de gezondste."
|
|
|