Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Langer leven & psychologie       Probiotica       Langer leven & leefstijl    

1 3 - 0 7 - 2 0 0 9

  Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen (Nutr Res. 2009 Apr;29(4):281-9.)

Voedingswetenschappers van China Agricultural University experimenteren met probiotica die ze hebben gevonden in de darmen van Chinezen die ouder dan een eeuw zijn geworden. In de traditie van Elie Mechnikov, de 'uitvinder' van de probiotica, vermoeden de onderzoekers dat de darmorganismen het leven kunnen verlengen.

In de regio Bama, in het Zuid-Westen van China, wonen verrassend veel mensen die ouder dan een eeuw worden. Chinese wetenschappers proberen al jarenlang te achterhalen hoe dat kan. In 1994 suggereerden ze dat de darmflora van de eeuwelingen daarmee iets van doen heeft. [Food Sci China 1994;177:47-9.] In een onderzoek achterhaalden ze dat 53-87 procent van de bacteriepopulatie in de darmen van de eeuwelingen uit Bifidobacterium bestaat. Bij gewone gezonde Chinezen is dat slechts veertig procent. Omdat onderzoekers Bifidobacterium beschouwen als een organisme dat het immuun stimuleert, vermoeden de onderzoekers dat de bacterie de ouderen behoedt voor infectieziekten.

Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen
Uit de ontlasting van twee dozijn eeuwelingen uit Bama haalden de onderzoekers twee Bifidostammen die ze interessant vonden: Bifidobacterium adolescentis BBMN23 en Bifidobacterium longum BBMN68 [in de figuur hiernaast]. Die gaven ze levend en wel vier weken lang aan gezonde muizen. Daarna bestudeerden ze in ex vivo-studies de effecten op het immuunsysteem. Een controlegroep kreeg een beetje magere melk.

De onderzoekers haalden bloed uit de muizen en keken hoeveel lysozym daarin zat. Lysozym kun je beschouwen als een cellulair bleekwater waarmee immuuncellen de membranen van binnendringende bacterieën oplossen. Hieronder zie je dat B. adolescentis BBMN23 en B. longum BBMN68 de concentratie lysozym verhogen.


Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen


In een ander experiment haalden de onderzoekers immuuncellen uit het bloed van muizen, en brachten die in contact met cellen uit schapenbloed. De immuuncellen herkenden de schapencellen als indringers, en gingen ze dus te lijf. Toediening van de probiotische stammen verhoogt het aantal schapencellen dat de immuuncellen opruimden.


Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen


"This report suggests that specific substrains of bifidobacteria from guts of healthy centenarians in China may be of particular value and have the potential to be used as probiotic supplements", concluderen de onderzoekers. Maar misschien stoppen de Chinezen de probiotica straks ook wel in toetjes. Onderzoekers van het zuivelconcern Meng Niu Dairy werkten aan de studie mee.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken