0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Methandienone       Lever     Anabolica & Studies  Anabolica & studies     Anabolica & Risico's  Anabolica & risico's    

1 0 - 0 4 - 2 0 0 9

  Leverontsteking door 50 mg dianabol per dag (T + K (2005) 72 (3): 115.) [Offline]

Je kunt het je nauwelijks indenken, maar het schijnt te gebeuren: als je acht weken lang elke dag vijftig milligram methandienone [de actieve stof in Dianabol] slikt, kun je een leverontsteking ontwikkelen. Het overkwam een 24-jarige Duitse bodybuilder. Artsen uit Greifswald publiceerden over het geval in het vakblad Toxichem+Krimtech.

Leverontsteking door 50 mg Dianabol per dag
De bodybuilder had zich gemeld bij de artsen omdat hij een plotse buikpijn had voelen opkomen. Hij had er toen een bescheiden Dianabolkuurtje van acht weken op zitten. Zijn nieren waren licht vergroot, zijn lever ook. Toen de artsen het bloed van de bodybuilder analyseerden, vonden ze een reeks - op zichzelf niet zo verschrikkelijk alarmerende - afwijkingen. Je ziet ze hieronder.


Leverontsteking door 50 mg Dianabol per dag


Het verhoogde creatinekinase (CK) en myoglobin wees op spierschade, het verhoogde ALAT en ASAT op leverbeschadiging. Artsen vinden de combinatie van die afwijkingen geregeld bij bodybuilders die anabolen gebruiken. De verhoging van het C-reactive protein (CRP) wijst in dit geval waarschijnlijk op een leverontsteking, aldus de artsen.

De onderzoekers houden het erop dat de lever van de bodybuilder niet meer goed gal kan afvoeren. Cholestasis, is de medische term voor die conditie. De kanaaltjes waarlangs dat moet gebeuren zijn waarschijnlijk verstopt. Anabolen, en dan met name de orale 17-alfa-methyl-anabolen zoals methandienone, staan bekend om die bijwerking.

Hoe het met de bodybuilder is afgelopen vertelt het artikel niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken