|
||
|
||
0 9 - 0 6 - 2 0 0 3 Levertransplantatie na afslankkuur met usnic acid
Hoewel Synthrax' afslanksupplement Lipokinetix in 2001 van de markt is gehaald, is het gevaarlijke bestanddeel usnic acid van Lipokinetix nog steeds te koop. De tegen haar overgewicht vechtende Jennifer Rosenthal kocht het, op advies van een bodybuilder. Het maakte een ander mens van haar. Letterlijk. Na een paar weken had ze al een nieuwe lever.
Rosenthal was de geboorte van haar kind dikker geworden, en die kilootjes wilde ze er graag af. Ze ging trainen om weer in vorm te komen, en op de sportschool gaf een bodybuilder haar een tip. Gebruik usnic acid.
Rosenthal geloofde de sportschoolexpert op zijn woord. Eind oktober 2002 kocht ze het middel en nam ze de helft van de aanbevolen dosis van acht pillen per dag. Ze merkte het direct: haar lichaamstemperatuur steeg en binnen enkele dagen was ze al een paar kilo kwijt. Toen werd ze ziek.
Haar ogen werden geel, ze werd moe en verzwakte. De symptopmen leken op die van hepatitis, maar volgens de tests was daarvan geen sprake. Op 5 november lag Rosenthal in het ziekenhuis Long Beach Memorial Hospital, waar ze onder de ogen van haar artsen bleef verslechteren. Weer twee dagen later bracht een helicopter haar naar het ziekenhuis van de universiteit van Los Angeles. Daar ontdekten artsen dat het 'metabole voedingssupplement' haar lever had vernietigd. Was er niet op tijd een lever voor transplantatie beschikbaar gekomen, dan had Jennifer Rosenthal nu niet meer geleefd.
Eerder hadden artsen in Los Angeles al gemerkt dat gebruikers van usnic acid in de problemen kwamen. Tot hun schrik vonden ze in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles alleen al vijf mensen met kapotte levers die usnic acid hadden gebruikt in de vorm van het beruchte afslanksupplement Lipokinetix van Syntrax. Dat bevatte, behalve usnic acid in de vorm van natriumusniaat, ook fenylpropanolamine of PPA, cafeine, yohimbine en het schildklierhormoon diiodothyronine. De artsen lichtten de FDA in, die een waarschuwing liet uitgaan en Syntrax verzocht Lipokinetix uit de handel te nemen. Syntrax heeft dat gedaan, maar usnic acid is nog steeds in de handel.
Usnic acid komt van origine uit korstmossen. Usnic acid, of voluit: 2,6-diacetyl-7,9-dihydroxy-8,9b-dimethyl-1,3(2H,9bH)-dibenzo-furandione, is in de negentiende eeuw voor het eerst door een chemicus uit een korstmos gehaald. Fabrikanten hebben de stof daarna gebruikt in producten als cremes, deodorant, tandpasta, zonnebrandolie - en sinds enkele jaren dus ook als afslanksupplement.
Supplementenexpert Lyle McDonald had enkele weken geleden nog een interview met WannaBeBig.com over afslankmiddelen en sprak toen ook over usnic acid. Daarin zei hij dat Usnic Acid ongeveer op dezelfde manier werkte als DNP. In de cellen verstoort de stof de vorming van ATP, waardoor de cellen energie in de vorm van warmte verliezen en het lichaam zijn vetdepots aanspreekt.
Dat usnic acid gevaarlijk is, stak McDonald niet onder stoelen of banken. Het was chemisch net zo gevaarlijk als DNP, zei hij. Eigenlijk was het zelfs nog gevaarlijker. Om aan DNP te komen moet je je hersenen gebruiken, en daardoor is de kans groter dat DNP-gebruikers weten dat ze in de problemen komen als ze rare dingen doen. Maar usnic acid ligt gewoon in de winkels. Kopers gaan er al snel vanuit dat het 'dus' geen kwaad kan.
1. Doctors: diet Suplement May Harm Liver. Usnic Acid Products Still Available. The Bakersfield Channel.com, 4-6-2003. |
|
|