0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen       Afvallen       Olijfolie    

1 9 - 1 0 - 2 0 1 0

  Lichaam verbrandt na inspanning liever enkelvoudig onverzadigd vet (Obes Res. 2003 Dec;11(12):1509-18.)

Na inspanning verbruikt het lichaam urenlang meer energie dan normaal. EPOC, heet dat fenomeen. In 2003 ontdekten voedingswetenschappers van de University of Wisconsin dat het lichaam liever enkelvoudig onverzadigde vetzuren uit olijfolie verbrandt voor EPOC dan de verzadigde vetzuren uit vlees en snacks. Nog een reden om matig te zijn met verzadigde vetzuren, en ze als het even kan te vervangen door enkelvoudig onverzadigde.

Lichaam verbrandt na inspanning liever enkelvoudig onverzadigd vet
Als inactief bent, verbrandt je lichaam liever enkelvoudig onverzadigde vetzuren dan verzadigde vetzuren, schreven we een paar dagen geleden. Maar als je eerder op de dag actief bent geweest? Het aanvullen van glycogeenreserves en niet te vergeten herstel van spierweefsel kost het lichaam energie. Na krachttraining haalt het lichaam die bij voorkeur uit vet.

Omdat ze wilden weten welk type vet het lichaam bij voorkeur na inspanning gebruikt deden de onderzoekers een proef met 38 vrouwen. Die moesten 's ochtends, nog voordat ze hadden ontbeten, niets doen [rest], twee uur fietsen met een intensiteit van 25 procent van hun maximale zuurstofopname [VO2max] [light], 30-45 minuten op 65 procent van hun VO2max [moderate] of 3 keer 10 minuten op 85 procent van hun VO2max [heavy].

Daarna kregen de vrouwen een ontbijt [time = 0], waarin de onderzoekers het palmitaat [een verzadigd vetzuur in vlees en kant-en-klare producten] en het oleaat [een enkelvoudig vetzuur uit olijfolie] hadden gemerkt. Daardoor konden ze aan de urine en het uitgeademde koolzuur zien hoeveel vet de vrouwen hadden verbrand.

Tussen de middag kregen de vrouwen een lunch [L] en aan het einde van de middag een diner [D], maar daarin zaten geen gemerkte vetzuren.

Toen de onderzoekers keken hoeveel kcal de vrouwen over de dag verbruikten, zagen ze dat de inspanning het energieverbruik over de dag verhoogde - en dat die energie vooral uit vetten kwam.


Lichaam verbrandt na inspanning liever enkelvoudig onverzadigd vet


De vrouwen verbrandden nauwelijks meer palmitaat door de inspanning [pal hieronder], maar wel meer oleaat [tweede figuur hieronder].


Lichaam verbrandt na inspanning liever enkelvoudig onverzadigd vet

Lichaam verbrandt na inspanning liever enkelvoudig onverzadigd vet


Na de moderate inspanning verbrandden de proefpersonen 17 procent van het ingenomen palmitaat. Hadden de proefpersonen niks gedaan, dan verbrandden ze 12 procent. Na diezelfde moderate inspanning verbrandden de proefpersonen 54 procent van het gelabelde oleaat. Na inactiviteit was dat 33 procent.

Vervanging van verzadigde vetzuren door onverzadigde maakt het dus makkelijker om op gewicht te blijven. Daarnaast herstellen spieren er misschien sneller door. Het ligt voor de hand dat een dieet met minder verzadigde vetzuren en meer onverzadigde de EPOC verhoogt, en dus het herstel van spieren na training versnelt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken