Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Hart & bloedvaten       Depressie       Slaap    

0 2 - 0 7 - 2 0 0 7

  Lichaamsbeweging laat hersencellen groeien (Live Science 28 June 2007) [Offline]
Sport stimuleert niet alleen de ontwikkeling van spiercellen. Ook hersencellen ontwikkelen zich door fysieke training. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hardlopen of andere bewegingsvormen depressie bestrijden.
Dat maakt Astrid Bjornebekk van het Zweedse Karolinska Institute op uit een onderzoek met ratten, schrijft ze in de International Journal of Neuropsychopharmacology. Die ratten waren genetisch depressief. Onderzoekers testen depressiviteit door ratten in het water te gooien. Zijn ze depressief, dan dobberen ze maar wat. Normale ratten zwemmen.
Depressieve ratten, die in hun kooi dertig dagen een tredmolentje hadden gehad, zwommen, ontdekte Bjornebekk. Depressieve ratten, die in een kooi zonder tredmolentje hadden gezeten, niet.

Lichaamsbeweging laat hersencellen groeien

In de hersenen van de ratten was het gebied rond de hippocampus door de beweging gegroeid, ontdekten de Zweden verder. Er waren neuronen bijgekomen. Dat gebied is betrokken bij leerprocessen en het geheugen. Het krimpt bij mensen met een depressie, en het groeit als mensen SSRI's krijgen.

1 4 - 0 6 - 2 0 0 7

  Sporters moeten meer slapen (Science Daily June 14, 2007)
Zes basketballspelers van Stanford University schoten zuiverder en trokken sneller sprints toen ze een behandeling kregen van slaaponderzoeker Cheri Mah. Die behandeling bestond er uit dat de spelers - het waren trouwens studenten - probeerden om zoveel mogelijk te slapen.
De studenten werden niet alleen sneller, ze voelden zich ook beter. Tijdens de trainingen waren ze beter gehumeurd.
"We weten veel over wat er gebeurt als je te weinig slaapt", zegt Mah. "Te weinig slaap is slecht voor je mentale vermogens, je prestatievermogen en je humeur. Maar wat er gebeurt als je extra veel slaapt, daar weten we nog helemaal niets over."
Mah presenteerde haar gegevens op 13 juni, tijdens de 21st Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies (APSS).

0 7 - 0 6 - 2 0 0 7

  Ongezonde leefstijl verlaagt testosteronspiegel (BBC 5 June 2007)
Een dikke buik, weinig lichaamsbeweging en ongevoeligheid voor insuline. Die factoren verlagen bij oudere mannen de testosteronspiegel.
Dat zei Gail Laughlin van de University of California, San Diego op een congres van de The Endocrine Society in Toronto. Laughlin bestudeerde gegevens van achthonderd Californische vijftigplussers, die onderzoekers al sinds de jaren zeventig volgen.
Laughlin ontdekte dat mannen met een verlaagd testosteron dertig procent meer kans hebben te overlijden dan mannen met een hoger testosteron. Co-auteur Elizabeth Barrett-Connor vindt echter dat het injecteren van testosteron geen goed idee is.
"Maybe the decline in testosterone is healthy and comes with older age", zegt ze. "Maybe the decline is bad and associated with chronic diseases of ageing."

0 4 - 0 6 - 2 0 0 7

  Langdurige training beter voor cholesterol (Arch Intern Med. 2007;167:999-1008.)
Per week moet je minstens 120 minuten in beweging zijn en negenhonderd kilocalorieen verbranden, wil je via je training je 'goede cholesterol' HDL verhogen. Dat ontdekten Japanse onderzoekers toen ze 25 studies her-analyseerden. Een hoger HDL-cholesterol betekent minder kans op een hartaanval.

Langdurige training beter voor cholesterol

Volgens de Japanners is het effect van aerobische beweging op het HDL klein maar aantoonbaar. Voor de gemiddelde sportieve man betekent het effect dat zijn kans op hart- en vaatziekten met vijf procent vermindert. Voor vrouwen vermindert de kans op hart- en vaatziekten met acht procent.
Voor elke tien minuten die mensen langer trainen stijgt hun HDL met 1.4 milligram per deciliter.
De intensiteit van de beweging is geen factor, ontdekten de Japanners.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken