1 5 - 0 3 - 2 0 10
Lichaamseigen groeihormoon houdt oudere sporters jong (Maturitas. 2010 Apr;65(4):392-395.)
Als je halverwege de veertig bent, en elke dag sport, dan maak je waarschijnlijk nog net zoveel van het verjongende groeihormoon [ruimtelijke formule hieronder] aan als iemand van halverwege de twintig. Op die manier vertraagt sporten het verouderingsproces, aldus onderzoekers van de University of Parma.
Groeihormoon stimuleert het herstel van weefsels, zoals het spierweefsel, de botten, de huid en de gewrichten. Groeihormoon bevordert bovendien de vetverbranding. Naarmate je ouder wordt, gaat de hypofyse in je hersenen minder groeihormoon afgeven. Onderzoekers vermoeden dat daardoor een reeks van verouderingsprocessen, zoals botontkalking en het verzwakken van de gewrichten en spieren wordt ingezet. Het gebruik van synthetisch groeihormoon om veroudering af te remmen is nog steeds razend populair, maar studies hebben aangetoond dat daar nogal wat haken en ogen aan zitten. Vandaar dat de Italianen op zoek zijn naar een natuurlijke manier om de aanmaak van groeihormoon op latere leeftijd in stand te houden.
Na fysieke inspanning maken sporters meer groeihormoon aan. Je maakt ook meer groeihormoon aan je slaapt, maar die piek is bij volwassenen lang niet zo hoog als de groeihormoonpiek na inspanning. Zouden oudere sporters, juist doordat ze zich steeds inspannen, hun groeihormoonaanmaak op een jong peil houden? Die vraag willen de Italianen beantwoorden in hun studie in de april-editie van Maturitas.
De onderzoekers lieten 40 vrouwen 20 minuten fietsen. De onderzoekers stelden de fiets van de vrouwen elke minuut weer iets zwaarder af. De vrouwen moesten fietsen totdat ze niet meer konden. Daarbij keken de onderzoekers hoeveel groeihormoon er in het bloed van de vrouwen zat.
Tien vrouwen waren 26-30 jaar en deden niet aan sport [in de figuur hieronder: de zwarte vierkantjes]. Tien andere vrouwen waren ook 26-30 jaar, maar liepen wekelijks zo'n 25 km hard [witte vierkantjes]. Nog eens tien andere vrouwen waren 42-46 jaar oud en deden niet aan sport [zwarte bolletjes]. Tenslotte waren er tien vrouwen van 42-46 jaar oud, die de afgelopen 8 jaar elke week zo'n 25 km hadden hardgelopen [witte bolletjes].
Als je jonger bent dan 30, dan is training niet van invloed op je aanmaak van groeihormoon, concluderen de onderzoekers. Na een training gaat je groeihormoonspiegel een factor 7.5 omhoog - of je nu aan sport doet of niet.
Maar vijftien jaar later is het anders. Dan is er wel een verschil ontstaan tussen de sporters en niet-sporters. Bij de veertigers met een zittende leefstijl gaat de groeihormoonspiegel na training maximaal met factor 4.4 omhoog. De groeihormoonspiegel van veertigers die geregeld aan sport doen reageert nog als die van twintigers.
De onderzoekers vermoeden dat je door veroudering meer groeihormoonremmende hormonen als somatostatin gaat aanmaken. Geregelde lichamelijke training zou de aanmaak van die hormonen wel eens kunnen afremmen, denken ze. Op die manier zou je groeihormoongerelateerde verouderingsprocessen jarenlang kunnen stopzetten.
|
|
|