Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  L-Carnitine       Vitamine C       Magnesium       Hart & bloedvaten    

2 0 - 0 4 - 2 0 0 7

  Magnesiumcitraat geeft hartpatienten meer uithoudingsvermogen (Am J Cardiol. 2003 Mar 1;91(5):517-21.)
Mensen die herstellen van een hartinfarct hebben meer uithoudingsvermogen als ze extra magnesium in supplementvorm binnenkrijgen. Dat schrijven Weense onderzoekers in een al wat ouder onderzoek - dat ze verleden jaar overigens bevestigden [Br J Sports Med. 2006 Sep;40(9):773-8.].
De onderzoekers gaven een kleine tweehonderd hartpatienten elke dag 375 milligram magnesium in de vorm van magnesiumcitraat, een half jaar lang - of een placebo. Mensen die veel magnesium consumeren hebben een gezonder lipidespiegel in hun bloed, en beter werkende vaatwanden. De suppletie zorgt dat de vaten beter verwijden en vernauwen.
De proefpersonen die magnesium slikten gingen meer vooruit op een test voor het uithoudingsvermogen. De onderzoekers haalden de proefpersonen van de fiets of loopband zodra ze pijn in de borst kregen, of last van hun hart.

Magnesiumcitraat geeft hartpatienten meer uithoudingsvermogen

Hoe meer magnesium de proefpersonen in hun bloed hadden, des te groter was hun uithoudingsvermogen. Bovendien schatten ze de kwaliteit van hun leven hoger in.
De onderzoekers hebben een paar theorieen over het werkingsmechanisme. Magnesium verhoogt misschien de aanmaak van ATP - via ADP - in de cel, en helpt bij de verbranding van glucose. Misschien beschermt magnesium cellen tegen een overmatige afgifte van calcium door het endoplasmatisch reticulum. Het calcium laat spiercellen samentrekken, maar rondzwervend calcium in spiercellen veroorzaakt ook schade door de activering van katabole enzymen. Tenslotte zorgt magnesium ervoor dat endogene vaatverwijdende stoffen als adenosine, kalium en sommige prostaglandines beter hun werk kunnen doen.
De belangrijke voedingsbronnen van magnesium zijn trouwens groenten en fruit. De onderzoekers vermoeden dat hun proefpersonen te weinig magnesium via hun voeding binnenkregen.
Het werk van het Weense onderzoeksteam heeft invloed op supplementenmakers. Mede geinspireerd door hun werk nam het Nederlandse Souplesse Supplements, het bedrijf achter Glucosamine.com, onlangs een magnesiumsupplement in zijn nieuwe Hartvitaal-lijn. [www.hartvitaal.nl]
De Hartvitaal-lijn bestaat uit vier supplementen: een magnesium-taurine-combinatie, co-enzym Q10,
Magnesiumcitraat geeft hartpatienten meer uithoudingsvermogen
omega-3-vetzuren en een complex van plantaardige stoffen.
Hartvitaal.nl loopt vooruit op een trend. Er zitten meer producten die het hart moeten beschermen in de pijplijn. Zelfs Unilever werkt eraan. Unilever werkt samen met Provexis, de maker van een tomatenextract dat de stolling van bloedplaatjes remt. In Engeland brengt Provexis al Sirco-sappen met het extract op de markt.

1 6 - 0 4 - 2 0 0 7

  Minder spierpijn door L-carnitine L-tartraat (J Strength Cond Res. 2007 Feb;21(1):259-64.)
Na krachttraining stijgt de concentratie van stoffen als myoglobine, hypoxanthine en xanthine oxidase. Die wijzen op spierschade. Als sporters elke dag een gram of twee gram L-carnitine L-tartraat slikken, dan is die stijging minder. Bovendien hebben de sporters minder spierpijn.
Minder spierpijn door L-carnitine L-tartraat
Dat zeggen onderzoekers van de University of Connecticut in de Journal of Strength and Conditioning Research.
De sponsor van de studie, aminozuurfabrikant Lonza, grijpt de studie aan in een PR-offensief. Volgens het onderzoek werkt een gram net zo goed als twee gram.
"We are pleased that the finding of the study will allow consumers to enjoy the benefits of Carnipure now at a more affordable level", aldus marketingman Thomas Brancato van Lonza. [nutraingredients.com 13/04/2007]
De onderzoekers werken al geruime tijd voor Lonza, en zijn de auteurs van meerdere studies naar L-carnitine L-tartraat.

1 4 - 0 4 - 2 0 0 7

  Hoge dosis vitamine C remt herstel spieren na training (Br J Nutr. 2006 May;95(5):976-81.)
Dat kon er nog wel bij, na al die rampzalige berichten over de schadelijke werking van megadoses vitamines. Volgens sportwetenschappers van Liverpool John Moores University remt een dagelijkse dosis van duizend milligram vitamine C het herstel van spieren na een intensieve loopsessie.
Vitamine C
De onderzoekers deden experimenten met twintig gezonde mannen, die weliswaar sportief waren, maar nog nooit eerder langdurig van een helling hadden gelopen. Downhill running is de duursport-equivalent van de eccentric training in de krachtsport: het is een zware belasting voor de spiervezels.
De proefpersonen liepen een half uur op zestig procent van hun VO2max. Ze konden dus nog net een gesprek voeren.
Tien proefpersonen slikten een placebo. Tien slikten dagelijks een gram vitamine C. Even voor de sessie, vlak erna en tot twee weken na de sessie bestudeerden de onderzoekers de lopers. Ze testten op fitnessmachines de kracht die de proefpersonen met hun beenspieren konden ontwikkelen. De onderstaande figuur laat zien wat daaruit kwam.

Hoge dosis vitamine C remt herstel spieren na training

Kennelijk is zelfs een herstelperiode van twee weken nog niet genoeg om de spieren volledig te laten herstellen als je dagelijks een gram vitamine C slikt. Hoe het met jullie is weten we niet, maar wij hebben moeite om dat te geloven.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken