Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Anabolen & detectie    

0 4 - 1 2 - 2 0 0 3

Makers designersteroiden gebruiken sporters als proefkonijn

"Ken je iemand die designersteroiden gebruikt?", vraagt toxicoloog Douglas Rollins retorisch. "Vertel hem dan het verhaal van MPTP." MPTP dook in 1982 op en maakte in korte tijd honderden slachtoffers. "Een indicatie van wat designersteroiden kunnen aanrichten", aldus Rollins.

Rollins is verbonden aan de University of Utah. Toen de berichten over het designersteroid THG in de media kwamen, schreef hij in de Salt Lake Tribune een stuk over de gevaren van designersteroiden. "Designersteroiden komen uit illegale laboratoria, waar ze zijn ontstaan omdat een chemicus een bekend anabool verandert in een anabool steroid dat onbekend is", schrijft hij. "Deze stoffen zijn nooit getest op mensen."

Dat kan ook niet. Designersteroiden moeten onbekend zijn. Dopingjagers moeten ze niet kunnen opsporen. Testen betekent echter dat je die geheimhouding in gevaar brengt. Voor tests heb je onderzoekers nodig, proefpersonen, statistici. Ga je testen, dan is je geheime middel niet meer zo geheim als je zou willen. "De maker van het designermiddel weet dus niet of zijn product werkt", zegt Rollins. "En hij weet ook niet of het veilig is."

Hoe gevaarlijk designermiddelen zijn bleek in de vroege jaren tachtig, toen hulpverleners merkten dat sommige druggebruikers in letterlijk enkele dagen veranderden in wrakken. "Ze zagen er uit als tachtigjarigen met Parkinson", verklaarde een arts later.

De gebruikers hadden een synthetische heroine gebruikt die, anders dan de authentieke drug, ook hallucinaties veroorzaakte. De makers van de drug hadden een variant van het synthetische opiaat MPPP willen maken, de actieve stof in de pijnstiller Demerol. Daarbij was iets fout gegaan. In het proces was ook een andere stof vrijgekomen: MPTP of methyl-fenyl-tetrahydropyridine. En die stof, bleek uit inderhaast opgestarte experimenten, verwoest de hersencellen die dopamine maken. Het eindstadium: de ziekte van Parkinson.

Het eerste slachtoffer viel in 1979. Het was een Californische student die aan het experimenteren was geslagen en zijn eigen drugs had gebruikt. Hij werd dement en stierf. De grote klap kwam pas in de jaren tachtig, toen ineens tientallen druggebruikers rapporteerden dat ze een merkwaardige ervaring hadden gehad met heroine. Vaak begonnen ze stijf te worden en verloren ze de controle over hun spieren. Alleen in eerste fases van de aandoening was herstel nog mogelijk. Na enkele dagen waren de verschijnselen onomkeerbaar en was de dood onvermijdelijk.

Door tijdig ingrijpen bleef het aantal dodelijke slachtoffers beperkt tot zeven. Maar de eigenlijke schade wordt nu pas duidelijk, nu gebruikers en ex-gebruikers voortijdig dement worden en Parkinsonachtige verschijnselen ontwikkelen. Hun toenmalige druggebruik heeft teveel dopamineproducerende cellen beschadigd en gedood.

MPTP is waarschijnlijk meerdere keren door chemici gemaakt; er zijn in de VS meerdere epidemieën geweest. De makers van de synthetische heroine wilden een heftiger drug creeren, denken onderzoekers, maar ook een drug die niet bij wet verboden is. In het geval van MPPP/MPTP lukte dat ook. Pas na enkele jaren nam het Amerikaanse parlement een wet aan die de handel in synthetische heroine verbood. Tot die tijd gingen de handelaren in de synthetische drug vrijuit.

De MPTP-affaire laat zien hoe gevaarlijk designermiddelen zijn, besluit Rollins. "Ondergrondse chemici zullen designermiddelen maken zolang sporters bereid zijn alles te gebruiken", schrijft hij. "Als designersteroiden aanslaan bij grote groepen sporters, dan betekent dat er kans is op een toxicologische catastrophe. De ziekte van Parkinson zullen de gebruikers van designersteroiden waarschijnlijk niet krijgen. Maar misschien wel kanker, permanente steriliteit of een dodelijke leveraandoening."

1. Douglas Rollins. Athletes should beware of designer drugs. The Salt Lake Tribune, 30-11-2003.
2. Buchanan JF, Brown CR. 'Designer drugs'. A problem in clinical toxicology. Med Toxicol Adverse Drug Exp, 1988; 3(1):1-17. [Link]
3. Beck J, Morgan PA. Designer drug confusion: a focus on MDMA. J Drug Educ, 1986; 16(3):287-302. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken