Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Seks       Aantrekkelijkheid       Psychologie    

2 7 - 0 7 - 2 0 0 9

  Man vindt vrouwenlichaam in de winter het mooist (Perception. 2008;37(7):1079-85.)

Mannen vinden naakte vrouwenlichamen het mooist in de winter. In de winter vinden ze ook het lichaam van hun partner net iets mooier dan in de zomer. Dat ontdekten antropologen van de University of Wroclaw in Polen toen ze 114 heteroseksuele mannen van 16-53 jaar ondervroegen.

De onderzoekers benaderden de mannen thuis, en gaven ze foto's van vrouwenlichamen en -gezichten te zien. Vervolgens moesten de mannen vertellen hoe mooi ze die vonden. De onderzoekers herhaalden die procedure een paar keer per jaar. Ze vroegen de mannen ook hoe mooi ze zichzelf vonden, of hun partner. De figuur hieronder laat zien dat de waardering van vrouwenlichamen in de winter het hoogste was, en in de zomer het geringste.


Man vindt vrouwenlichaam in de winter het mooist


Het seizoen had geen invloed op hoe mooi mannen vrouwengezichten vonden.

De onderzoekers denken dat de psychologische contrast-theorie de schommeling verklaart. Gezichten van vrouwen zien mannen het hele jaar door, maar van vrouwenlichamen zien mannen het meeste in de zomer. Als de temperatuur stijgt, lopen meer vrouwen schaars gekleed over straat. De blootstelling aan vrouwenlichamen in strakke t-shirts verandert de perceptie van mannen, en maakt ze kritischer. Dat heeft ook gevolgen voor de waardering voor de eigen vriendin of vrouw.

De helft van de ondervraagde mannen woonde in een stad. De andere helft woonde op het platteland. De laatstgenoemde groep vond de eigen partner mooier dan de eerstgenoemde. Ook dat verklaren de Polen met de contrast-theorie. Mannen in de stad zien meer mensen dan mannen in een klein dorp, en dus ook meer vrouwen. Daarom zijn ze ook kritischer.

Hoewel mannen in de Poolse zomer ongetwijfeld ook meer mannelijke lichamen zien in zwembroek of t-shirt, heeft dat geen gevolgen voor de waardering van hun eigen lichaam. De onderzoekers vragen zich niet af hoe dat komt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken