Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & psychologie       Ginseng       Langer leven & suppletie       Langer leven & leefstijl    

0 9 - 0 3 - 2 0 10

  Mannen leven langer door ginseng (J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):921-8.)

Mannen die Panax ginseng slikken verminderen hun sterftekans. Dat ontdekten gezondheidswetenschappers van de Koreaanse Kwandong University toen ze in de Zuid-Koreaanse regio Kangwha 6372 mannen en vrouwen 18 jaar lang volgden. Toen het onderzoek in 1985 begon waren alle Koreanen ouder dan 55.

Panax ginseng
In Korea is het gebruik van ginseng nog gewoner dan het gebruik van multivitamines hier. Volgens cijfers staan hier in de helft van huishoudens vitamines, in het Koreaanse onderzoek gebruikten 69 procent van de mannen en 51 procent van de vrouwen extracten van de plant. In hun studie maakten de onderzoekers geen onderscheid tussen ginsengthee of supplementen.

Klassieke handleidingen in de kruidenleer, zoals Shen Nong Ben Cao Jing - vrij vertaald: Het Medicijnkabinet van de Goddelijke Boer - vermelden al dat Panax ginseng de levensduur verlengt. Het boek is een verzameling stukken die zijn geschreven tussen 300 voor en 200 na Christus. Moderne wetenschappelijke studies hadden het levensverlengende effect van ginseng op mensen nog niet aangetoond.

Zowel mannelijke als vrouwelijke ginsenggebruikers leefden langer dan niet-gebruikers. Hieronder zie je het effect van Panax ginseng op de levensduur van mannen. Daaronder zie je het effect op de vrouwen.


Mannen leven langer door ginseng

Mannen leven langer door ginseng


Nu zou het kunnen dat ginsenggebruikers rijker, beter opgeleid of gewoon gezondheidsbewuster zijn. Toen de onderzoekers die factoren met statistische bewerkingen uit hun gegevens filterden, zagen ze dat Panax ginseng alleen bij mannen zorgde voor een significante verlaging van de sterftekans, en niet bij vrouwen.

In de versimpelde tabel hieronder zie je de kans van niet-gebruikers en vaste gebruikers op sterfte, dodelijke hart- en vaatziekten en dodelijke vormen van kanker. Waar de P kleiner is dan 0.05 verschillen de kansen significant.


Mannen leven langer door ginseng


De kans op de dood staat bij de niet-gebruikers op 1. Je ziet dat bij de mannen de sterftekans geringer is bij de frequente ginsenggebruikers. Hoe Panax ginseng de levensduur van mannen verlengt maakt het onderzoek niet duidelijk.

Panax ginseng is een bestanddeel van de levensverlengende supplementencocktail waarmee Canadese onderzoekers experimenteren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken