Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Duursport & voeding       Testosteron & leefstijl       Testosteron & suppletie    

0 1 - 0 6 - 2 0 0 9

  Marathon halveert testosteronspiegel (Arq Bras Endocrinol Metabol. 2006 Dec;50(6):1082-7.)

Het lopen van de marathon is een aanslag op het lichaam. Nadat mannen de marathon hebben afgelegd is hun cortisolspiegel verdubbeld en hun testosteronspiegel zo ongeveer gehalveerd. Dat blijkt uit een studie van de Universidade Federal de Sao Paulo, die in 2006 verscheen in Arquivos Brasileiros de Endocrinologia e Metabologia.

Cortisol
De onderzoekers volgden twintig gezonde mannen van 25-42 jaar enkele dagen voor, tijdens en nadat die in wedstrijdverband de 42.2 kilometer van de marathon liepen. In hun bloed bepaalden de onderzoekers de spiegel van hormonen en merkers van spierschade. Hieronder zie je de cortisol- en testosteronspiegel op twee dagen voor de wedstrijd [antos], pal daarna [final en een dag later [apos]. Alle metingen werden verricht op dezelfde tijd van de dag - in de ochtend.


Marathon halveert testosteronspiegel


Pal na de marathon halveerde de testosteronspiegel zo ongeveer, en daalde van 673 naar 303 ng/dl. De cortisolspiegel steeg fors, van 20.3 naar 42.5 microg/dl. Hoewel de testosteronspiegel een dag na het evenement nog niet de oude was, is er volgens de statistiek sprake van een volledig herstel. Volgens de onderzoekers
Marathon halveert testosteronspiegel
ook, maar die baseren zich voornamelijk op de verhouding tussen het kabatole cortisol en het anabole testosteron. Omdat een dag na de wedstrijd de cortisolspiegel ook nog niet helemaal terug is op het oude niveau, is de cortisol:testosteron-verhouding weer op het uitgangsniveau.

De onderzoekers bepaalden ook de concentratie van de enzymen LDH en CK. Hoe hoger die zijn, des te groter is de spierschade in een lichaam. Pal na de wedstrijd was die concentratie fros verhoogd. Een dag later was de concentratie nog verder toegenomen.

"A marathon race may cause a marked physical stress, resulting in a distinct hormonal imbalance and severe cellular damage", concluderen de Brazilianen in hun studie. Dat mag je wel zeggen.

Zouden marathonlopers baat hebben bij een cortisolverlagend en testosteronverhogend supplement als phosphatidylserine? Of aan krachttraining? Of aan een dieet met wat meer olijfolie?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken