|
||
|
||
1 6 - 0 1 - 2 0 0 3 Martijn Katan: Brussel moet alleen precieze gezondheidsclaims voedingsindustrie toestaan
Wb - Weekblad voor Wageningen UR
Als de Europese regelgeving niet verandert, hebben functional foods geen toekomst. Dat schrijft prof. Martijn Katan in Science. [Science. 2003 Jan 10;299(5604):206-7.] De Wageningse hoogleraar vindt dat Europa af moet van het idee dat voeding consumenten niet gezonder kan maken. Dat kan voeding wel.
Als daar tenminste wetenschappelijk bewijs voor is, mogen makers van voedingsmiddelen in Amerika beweren dat hun product de kans op ziektes vermindert. Daar vermeldt de verpakking van sojaproducten bijvoorbeeld dat soja goed is voor het cholesterol, en dat melk botontkalking voorkomt.
In Europa mogen bedrijven dat niet. Europa wil koste wat kost voorkomen dat consumenten zichzelf met voedingssupplementen en levensmiddelen gaan proberen te 'genezen' in plaats van dat ze een dokter bezoeken. Daarom heeft Brussel claims voor levensmiddelen verboden.
Begrijpelijk maar jammer, vindt Katan.
Het verbod op claims verhindert dat consumenten voedingsmiddelen gebruiken die wel degelijk de gezondheid verbeteren, en bijvoorbeeld de bloeddruk en het cholesterol verlagen, tandbederf en constipatie voorkomen.
Brussel denkt erover de regels te verruimen en bedrijven toe te staan om zachte claims te maken. "In melk zit veel calcium", zou zo’n claim bijvoorbeeld kunnen luiden. Eventueel zouden bedrijven zo'n claim nog mogen aanvullen met "calcium is noodzakelijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden".
Als bedrijven zich zouden beperken tot die zachte claims zouden ze mogen doen wat ze willen.
Ook dat is een slechte zaak, vindt Katan. Ook die halfzachte claims kunnen consumenten misleiden. "Voor de Europese wetgever is het waarheidsgehalte van claims minder belangrijk dan de vraag welke claims binnen de wet vallen", schrijft hij.
De situatie in de VS laat zien waartoe onwaarachtige claims kunnen leiden. De Amerikaanse wetten zijn prima, maar gelden door een omstreden wetswijziging niet voor de supplementen. Fabrikanten van supplementen mogen daarom de meest uitzinnige claims maken en beloftes doen die natuurwetenschappelijk onmogelijk zijn. Katan en De Roos willen daarom dat de EU kiest voor een rechtlijnige aanpak. Brussel moet bedrijven toestaan harde claims te maken.
Niet "dit product verbetert het immuunsysteem", want ook daardoor kunnen consumenten misleid worden. Wat wel zou moeten mogen mag is "dit product voorkomt griep". Voorwaarde moet wel zijn dat een gezaghebbend overheidslichaam vindt dat dat uit onderzoek blijkt.
Katan gelooft dat het toestaan van claims de industrie zal stimuleren meer onderzoek naar voeding en gezondheid te doen. Veel van dat onderzoek is op niets uitgelopen, maar er zijn ook successen geboekt. Foliumzuur verkleint de kans op complicaties bij de geboorte, visolie vermindert de kans op een dodelijke hartaanval en bij oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk wordt afgebroken stelt een cocktail van antioxidante vitamines en zink het moment uit waarop de patiënt het gezichtsvermogen verliest.
"Er liggen nog meer ontdekkingen in het verschiet", schrijft Katan. "Maar die zullen alleen worden gedaan als bedrijven hun onderzoek kunnen verzilveren in een officieel erkende gezondheidsclaim." |
|
|