2 7 - 0 1 - 2 0 0 9
Meer arginine, meer spieren, minder vet (J Nutr. 2009 Feb;139(2):230-7.)
Geef ratten L-arginine [structuurformule hieronder] door hun voer, en ze worden slanker en gespierder. Als je ze ook nog fors meer calorieen eten dan ze verbranden, dan zetten ze door de suppletie minder vetlagen aan maar krijgen ze wel meer spieren. Dat schrijven onderzoekers van Texas A&M University in de Journal of Nutrition.
Over de anti-vetzucht-eigenschappen van het aminozuur L-arginine zijn de laatste jaren veel studies verschenen.
Geef je afslankende vrouwen elke dag acht gram van het spul, dan verliezen ze geen spieren, alleen maar vet. Meng je L-arginine door het voer van biggen, dan worden ze gespierd en vetloos.
Over het mechanisme achter de lichaamsveranderende effecten van L-arginine circuleren meerdere theorieën. Misschien werkt de androgeenreceptor beter door het aminozuur. Misschien verhoogt arginine via 'het goede radicaal' NO. [J Appl Physiol 2002 May;92(5):2005-11.] [Mol Biol Cell 2000 May;11(5):1859-74.] [Am J Clin Nutr 2002 Apr;75(4):749-53.] Of misschien zorgt L-arginine in de spiercellen voor een verhoogde activiteit van cyclic guanosine monophosphate [cGMP]. Daardoor verbranden spieren meer vetten en suikers, en gaan ze zuiniger met aminozuren om.
De onderzoekers van Texas A&M University vonden onlangs nog een ander mechanisme. Ze ontdekten dat "dietary supplementation with L-arginine selectively reduced white fat mass while increasing expression of the genes for AMP-activated protein kinase and PPAR-gamma coactivator-1alpha (master regulators of mitochondrial oxidation)."
Kijk. Onderzoekers kunnen dat soort dingen veel duidelijker uitleggen dan domme journalisten zoals wij.
In hun nieuwe publicatie beschrijven de onderzoekers proeven met vier groepen ratten. De ene groep kreeg voer met weinig vet. [LF] Ratten blijven daardoor slank. De andere groep kreeg voer dat voor veertig procent bestond uit vet. [HF] Ratten worden daardoor moddervet.
Toen de ratten negentien weken oud waren, kreeg de helft van LF- en de HF-ratten voer dat voor 1,5 procent bestond uit L-arginine. Als je dat omrekent naar een menselijk wezen dat dagelijks 2500 kilocalorieën weghapt, dan komt dat neer op 9,4 gram per dag. De andere helft van de ratten kreeg L-alanine, een aminozuur dat geen drol doet met vet.
Effect op het lichaamsgewicht had L-arginine nauwelijks. Maar wel op de lichaamssamenstelling.
Je ziet hierboven de effecten op de HF-ratten. Ze krijgen meer spieren, minder wit vet en meer bruin vet. Bruin vet is het actieve vetweefsel dat vetten kan verbranden.
Op de muizen die door hun low fat-voer slank waren gebleven had de suppletie met L-arginine een soortgelijk effect.
L-arginine verbeterde de werking van insuline, ontdekten de onderzoekers. De spieren van de ratten die L-arginine kregen namen meer suikers op. In het bloed van de argininemuizen vonden de onderzoekers echter ook minder aminozuren die het lichaam gebruikt om spieren op te bouwen. Dat wijst op anabole processen, opperen de onderzoekers.
Terwijl het onderzoek naar de rol van L-arginine in de lichaamssamenstelling nog lang niet is afgesloten, stoppen supplementenbedrijven L-arginine al in afslanksupplementen en in eiwit/creatine-mengsels - de NO-boosters.
Waren mensen maar net als ratten. Dan kocht je alles wat je nodig hebt om de EK te winnen bij de supplementenboer.
|
|
|