Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Groeihormoon & IGF-1       Creatine       Ongewone anabole methode    

More IGF-1 in muscle tissue with creatine

1 0 - 1 0 - 2 0 0 8

  Meer IGF-1 in spierweefsel door creatine (Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2008 Aug;18(4):389-98.)
Mannen en vrouwen die aan krachttraining doen maken meer van het anabole hormoon IGF-1 aan in hun spiercellen. Slikken ze ook nog creatine, dan gaat de musculaire aanmaak van IGF-1 nog verder omhoog.
Dat ontdekten sportwetenschappers van de Canadese St. Francis Xavier University in een experiment op zo'n veertig gezonde twintigers. De onderzoekers lieten hun proefpersonen trainen met gewichten en gaven de helft van hen creatine.
Creatine
De andere helft slikte een placebo. Toen de onderzoekers na acht weken in de spieren van hun proefpersonen de hoeveelheid IGF-1 bepaalden, was die bij de placebogroep met 54 procent toegenomen. Bij de creatinegebruikers was de toename 78 procent.
IGF-1 heeft een sterke anabole werking. Voor sporters is vooral de IGF-1-variant van belang die de spiercellen zelf aanmaken - onder invloed van training, aminozuren en, zoals we nu weten, creatine.
In het lichaam circuleert IGF-1 in verschillende vormen. Onderzoekers vermoeden dat je zoiets hebt als 'fout' IGF-1, dat de kans op kanker verhoogt, en 'goed' IGF-1, dat specifiek spiergroei veroorzaakt en dat door spiercellen zelf wordt aangemaakt. Dopinggebruikers injecteren meestal een vorm van IGF-1, waarvan onderzoekers nog niet precies weten of ze die nou het label 'goed' of 'fout' moeten
IGF-1
opplakken.
Helemaal nieuw zijn de bevindingen uit Canada trouwens niet. Vier jaar geleden meldde een Leuvense onderzoeksgroep al dat in reageerbuisstudies creatine in spiercellen de aanmaak van IGF-1 verhoogde. [FEBS Lett. 2004 Jan 16;557(1-3):243-7.]
Dezelfde onderzoekers publiceerden een jaar later, in 2005, dat ze de verhoogde afgifte van IGF-1 door spiercellen ook bij menselijke krachtsporters hadden gevonden. [Med Sci Sports Exerc. 2005 May;37(5):731-6.] Uit die publicatie snaaiden we de figuur van hieronder. De Belgen lieten hun proefpersonen trainen met gewichten en gaven ze vijf dagen achtereen dagelijks 21 gram creatine. Voor de training consumeerden de proefpersonen een eiwitshake met koolhydraten.

Meer IGF-1 in spierweefsel door creatine

Het effect is duidelijk. Drie uur nadat je hebt getraind, en je spiercellen gaan herstellen en hopelijk groeien, gaat de aanmaak van IGF-1 meer omhoog als je creatine gebruikt.
De Belgen laten in hun artikel zien dat creatine nog meer anabole signaalmoleculen in spiercellen actiever maakt, zoals 4E-BP1 en p70-S6K. Ze concluderen daaruit dat "creatine supplementation could act to stimulate muscle growth, but not by a rapidly responding control system as observed after exercise plus feeding, but rather by a late-response enhancement of the anabolic status of the cell involving IGF".
De vraag hoe creatine nou precies werkt is nog steeds niet opgelost. Creatinesuppletie op zichzelf doet niet zoveel. Je moet er hard bij trainen willen je spieren er wijzer van worden, blijkt uit een recent verschenen dierstudie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken