0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Lever       Risico's & anabolen    

0 7 - 0 3 - 2 0 0 9

  Meer kapotte levers door Superdrol - en madol? (J Clin Gastroenterol. 2009 Feb 20. [Epub ahead of print].)

Leverartsen van het Henry Ford Hospital in het Amerikaanse Detroit hebben nog eens drie gevallen gerapporteerd van bodybuilders die door designersupplementen leverschade opliepen. De mannen gebruikten Superdrol van Anabolic Xtreme en M-Test 2 van BMF Hardcore, een product met het anabole steroid DMT alias madol.

Superdrol
De gebruiker van Superdrol was 21 jaar. Hij was misselijk, at niet meer, had geelzucht en verging van de jeuk. Hij gebruikte al een paar maanden superdrol. Zijn lever functioneerde niet meer goed. Je ziet zijn gegevens in de tabel hieronder. De artsen noemen men Patient 1.

Toen de symptomen na twee weken alleen maar erger waren geworden gaven de artsen hem prednison. De ontstekingsremmer werkte, en nog eens zes weken later was hij alweer aardig opgeknapt.

In Superdrol zit methasterone, een anabool steroid dat qua structuur en synthese lijkt op oxymetholone. Het is, net als oxymetholone, in de late jaren vijftig ontwikkeld en getest door de Amerikaanse farmaceut Syntex. Hoewel in dierproeven superdrol [structuurformule hieronder] een veelbelovend anabool leek, zijn in latere tests waarschijnlijk bijwerkingen aan het licht gekomen waardoor
Superdrol
Syntex besloot superdrol niet te vermarkten. Dat heeft makers van supplementen er niet van weerhouden om het vergeten anabool alsnog op de markt te brengen.

De gevolgen daarvan zie je in de medische vaktijdschriften. In 2006 publiceerden artsen uit het Amerikaanse Phoenix een geval van een bodybuilder die ernstig ziek was geworden door Superdrol. Een paar maanden later publiceerden artsen van Johns Hopkins University een ander geval - plus een geval waarin een ander designersteroid - aanwezig in Halodrol - leverschade had veroorzaakt. En weer een paar maanden later schreven artsen uit Burlington over nog eens vijf bodybuilders die door superdrol leverstoornissen ontwikkelden.

Patient 2 gebruikte een onduidelijk product waarin in ieder geval DHEA zat. Van de drie mannen waarover het stuk gaat is hij er het minst erg aan toe. Hij genas spontaan binnen een paar weken nadat hij was gestopt het supplement te gebruiken.


Meer kapotte levers door Superdrol en madol

Patient 3 gebruikte M-Test 2, een designersupplement met het anabole steroid madol. [Structuurformule hieronder.] Madol is herontdekt door Patrick Arnold, die het produceerde als onzichtbaar anabool voor Balco, maar het is later door makers van designersupplementen gebruikt. Ook madol is ontwikkeld door fabrikant Syntex, dat er in de jaren zestig
Madol
veelbelovende dierproeven mee deed.

Over de bijwerkingen van madol is niet zoveel bekend. Kankerverwekkend is het niet, zeggen Duitse onderzoekers. Wel ontdekten de Duitsers dat madol bij proefdieren de hartspier vergroot. Op zich was de vergroting niet gevaarlijk, maar de onderzoekers zijn er niet helemaal gerust op. In het milieu circuleren echter geen verhalen over gebruikers die door madol leverproblemen kregen.

De zieke madolgebruiker moest uiteindelijk worden behandeld met prednison, en genas daarna.

De artsen hebben het preparaat niet laten testen. We vragen ons eerlijk gezegd af of er werkelijk alleen madol in het product heeft gezeten. Volgens het artikel werd de bodybuilder al ziek nadat hij over een periode van enkele weken
Meer kapotte levers door superdrol en madol
57 capsules had geslikt. Dat is bij madol eigenlijk onmogelijk. Methyl-1-testosteron en Superdrol, dat is een ander verhaal, maar bij madol kunnen we het ons eigenlijk niet voorstellen.

De maker van M-Test 2, BMF Hardcore, heeft meer zware orale designersupplementen in zijn assortiment. De Canadese overheid heeft er wel eens voor gewaarschuwd. Misschien dat er bij de productie van M-Test 2 iets fout is gegaan. Of misschien hebben de artsen zich vergist in het product van BMF Hardcore dat Patient 3 heeft gebruikt.

De artsen hebben ook nog een paar artikelen van collega's gelezen, en de informatie daarin samengevat. Zo ontstond de tabel die je hieronder ziet.


Meer kapotte levers door Superdrol en madol


Leverartsen zou zich moeten laten bijscholen over designersupplementen met orale anabolen, besluit het artikel. "The rapid reporting of several cases of AAS-induced liver injury from dietary supplements emphasizes the growing emergence and importance of this condition and the need for clinicians to become aware of the sequelae of jaundice and renal failure, especially among young men who are unknowingly consuming hepatotoxic agents."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken