2 5 - 0 3 - 2 0 0 9
Meer reps bij het squatten dankzij trimethylglycine (J Int Soc Sports Nutr. 2009 Feb 27;6:7.)
Een spotgoedkoop supplement helpt krachtsporters bij het halen van een zo groot mogelijk aantal reps bij het squatten. Sportwetenschappers van The College of New Jersey schrijven in de Journal of the International Society of Sports Nutrition dat studenten meer reps bij het squatten kunnen maken als die elke dag 2,5 gram van het aminozuur trimethylglycine of betaine slikken.
Trimethylglycine zit in volle tarwe en schaaldieren. Eet je daar veel van, dan krijg je elke dag twee gram trimethylglycine binnen. Anders blijf je steken op een enkele gram per dag. In het lichaam is trimethylglycine een donor van methylgroepen. Het aminozuur helpt bij het verlagen van het homocysteine, en stimuleert in de spiercellen de aanmaak van creatine.
Het effect van trimethylglycine op sporters is nooit goed onderzocht, maar in de paardensport is trimethylglycine in zwang als een legaal spierversterkend supplement. Geef je het aan varkens, dan worden ze gespierder en slanker. Trimethylglycine kost niet zo veel: het komt in grote hoeveelheden vrij als restproduct van de suikerindustrie. Het aminozuur zit in suikerbieten. Suikerreus Danisco brengt het op de markt als component voor voer, supplementen en functional foods. En jawel - Danisco heeft deze studie betaald.
De onderzoekers gaven een dozijn mannelijke studenten, die recreatief aan krachttraining deden, elke dag twee sportdrankjes, waarin telkens 1,25 gram trimethylglycine zat. Een evengrote groep kreeg een placebo. Voordat de proef begon [T1], na een week [T2] en na twee weken [T3] moesten de proefpersonen bankdrukken en squatten met 75 procent van hun 1RM. De onderzoekers keken hoeveel reps de proefpersonen konden maken.
Hieronder zie je dat trimethylglycine op de prestaties tijdens het bankdrukken geen effect had.
Dat was anders bij het squatten. De proefpersonen konden meer reps maken.
Waarom trimethylglycine bij het squatten wel, en bij het bankdrukken niet werkt weten de onderzoekers niet. Beenspieren zijn groter, en nemen misschien meer trimethylglycine op, speculeren ze. Of misschien deden de proefpersonen in hun alledaagse leven meer met hun onderlichaam dan met hun bovenlichaam, en werkte het supplement daarom zo eenzijdig. Hoe het supplement werkt weten de onderzoekers evenmin: ze hebben niet in de spieren van de studenten gekeken of het aminozuur daar de hoeveelheid creatine verhoogde.
|
|
|