2 3 - 0 8 - 2 0 1 0
Meer resultaat krachttraining door 3 gram L-arginine per dag (Rev Bras Med Esporte. 2007 Mar/Apr (13)2:112e-115e.)
Geef krachtsporters een luttele 3 gram L-argine per dag, en ze gaan op alle fronten sneller vooruit dan sporters die het aminozuur niet gebruiken. Dat is de conclusie van een Braziliaanse studie die in 2007 verscheen in de Revista Brasileira de Medicina do Esporte.
Arginine is net zo'n interessant aminozuur als leucine. Spiercellen gebruiken het als grondstof voor stikstofmonoxide (NO). Zo'n 2-3 uur nadat je bent begonnen met krachttraining activeren je spiercellen via NO groeifactoren die stamcellen activeren om uit te groeien tot volwaardige spiercellen. Een etmaal beginnen de stamcellen zich vervolgens te ontwikkelen. Verhoog je gedurende die tijd je aanmaak van NO, dan groei je dus harder.
De Brazilianen deden een proef met 20 mannelijke tieners van 17-19 jaar. Die moesten 8 weken hun benen trainen. Drie keer per week gingen de jongens naar een gym, en maakten dan voor elke oefening 3 sets met 70 procent van hun 1RM. Het artikel vertelt je niet hoe dat trainingsprogramma er precies uitzag. Minpuntje.
De helft van de proefpersonen slikte elke dag 1 gram vitamine C. Dat was de placebogroep. De andere helft slikte elke dag 1 gram vitamine C en 3 gram L-arginine. Dat was de experimentele groep. Het artikel vertelt niet op welk moment van de dag de proefpersonen hun aminozuren slikten, of in welke vorm. Weer een minpuntje.
Toen de 8 weken voorbij waren, was het vetpercentage van de controlegroep [hieronder links] praktisch gelijk gebleven. Het vetpercentage van de argininegebruikers [hieronder rechts] was daarentegen afgenomen van 9.5 procent tot 8.7 procent.
De vetvrije massa - met daarin de spiermassa - nam bij de argininegebruikers toe met 1.4 kilo. [Hieronder: bovenste figuur] Bij de controlegroep bleef hij praktisch gelijk.
Pal hieronder zie je de ontwikkeling van de maximaalkracht bij de leg-extension en de leg-curl bij de argininegebruikers. Die nam in beide gevallen significant toe. Minder mooi reageerden de sporters in de controlegroep. De maximaalkracht bij de controlegroep nam bij de leg-extension zelfs een beetje af.
Op zich is het raar dat de controlegroep zo slecht reageert. Dat komt, verklaren de onderzoekers, omdat "the training program performed during the study's period had already been applied to the athletes for a previous time of 12 weeks, totalizing hence a period of 20 weeks with no frequency, intensity and/or training volume alteration". Waar die 12 weken training precies vandaan komen, dat staat nergens. Derde minpuntje.
Door de methodologische onvolkomenheden is dit onderzoek waarschijnlijk niet verschenen in een groot sportwetenschappelijk tijdschrift dat wordt opgenomen in de databanken van PubMed. Maar dat maakt deze studie in ieder geval voor ons niet minder fascinerend.
L-Arginine werkt, concluderen de Brazilianen. "We consider the increase of muscular mass obtained important, which may actually provide an indication of arginine use not only in physical fitness programs but also in rehabilitation programs where the increase of muscular mass becomes a priority."
|
|
|