Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Vitamines       Vitamine D       Krachttraining & voeding    

1 2 - 0 5 - 2 0 1 0

  Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D (Nutr Res. 2008 Nov;28(11):783-90.)

Als je ratten vetmest op een high-fat- of een high-sucrose-dieet, dan worden ze natuurlijk vetter. Geef je de dieren ook extra vitamine D en calcium door hun voer, dan gebeurt er iets wat bodybuilders behoorlijk interessant zullen vinden. De dieren worden minder snel dik en worden juist iets gespierder.

Omdat in de VS, net als in alle andere rijke landen, de inwoners alsmaar dikker worden, onderzoeken voedingswetenschappers van Purdue University of je daaraan door eenvoudige veranderingen in het voedingspatroon iets kunt doen. En omdat volgens sommige epidemiologische studies zuivelconsumptie vetzucht afremt, vroegen de onderzoekers zich af of hun proefdieren minder snel dik werden als die extra vitamine D en calcium door hun voer kregen.

De onderzoekers mestten ratten vet op 2 manieren: via voer waar ze soja-olie doorheen hadden gedaan [high fat] en voer dat was opgevoerd met suiker [high sucrose]. De helft van de ratten in beide groepen kreeg voer met een suboptimal hoeveelheid calcium en vitamine D [LD]. In een kilo voer in de LD-groep zat 400 IE vitamine D. Het voer bestond voor 0.25 procent uit calcium.

In beide groepen kreeg de andere helft voer waarin per kg 10.000 IE vitamine D zat [HD]. Het voer van de HD-groep bestond voor 1.5 procent uit calcium.

De toevoeging van vitamine D en calcium leidde ertoe dat de proefdieren iets meer gingen eten. Toch werden ze niet dikker. De HD-ratten werden, zo merkten de onderzoekers, in de 13 weken dat de proef duurde, juist slanker. En ietsiepietsie gespierder.


Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D


Door de vitamine D en de calcium gingen de HD-ratten bovendien meer vet verbranden.


Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D


In de spiercellen van de ratten ontdekten de onderzoekers een mogelijk mechanisme. De cellen van de HD-ratten maakten meer van de moleculaire schakeleiwit PGC-1-alpha aan. PGC-1-alpha werkt samen met de vetsensor PPAR-gamma en stuurt de aanmaak van mitochondria aan. Kort door de bocht: naarmate PGC-1-alpha beter werkt, verbrandt een spiercel makkelijker vet.


Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D


Bij de ratten in de high fat-groep verhoogde de mix bovendien de aanmaak van insulinereceptoren.

Nou is de inname van calcium in rijke landen al aan de hoge kant, en krijgen bodybuilders via hun eiwitshakes al fors meer calcium binnen dan ze nodig hebben. Nog meer calcium zal bulkende krachtsporters niet helpen om een beter lichaam op te bouwen. Met vitamine D is dat anders. Het is helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat een vitamine D-supplement krachtsporters aan een wat gunstiger lichaamssamenstelling helpt. De inname van die vitamine is in de rijke landen op de Noordelijke helft van de aardbol juist te laag.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken