Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Testosteronverhogende supplementen       Hart & bloedvaten       Seks    

1 7 - 1 0 - 2 0 0 3

Meer testosteron? Verlaag je bloeddruk

Italiaanse artsen hebben ontdekt dat mannen minder testosteron aanmaken als ze een hoge bloeddruk hebben. De mannen hebben daardoor ook een kwart minder vaak seks dan mannen met een gezonde bloeddruk. Dat schrijven ze in de American Journal of Hypertension.

De Italianen zijn niet de eersten die het verband tussen testosteron en bloeddruk beschrijven. Maar in de eerdere studies klopte de vergelijking tussen de mannen met een hoge bloeddruk en de controlegroep niet helemaal. De mannen in de hoge bloeddrukgroep hadden bijvoorbeeld ook last van overgewicht, en hadden vaak geen vaste relatie. Het bijzondere van de Italiaanse studie is dat de onderzoekers ervoor hebben gezorgd dat hun beide groepen mannen zoveel mogelijk op elkaar leken.


Meer testosteron? Verlaag je bloeddruk


Zoals je in de figuur ziet verlaagt een hoge bloeddruk van 140/95 de testosteronspiegel met 12 procent. Het aantal keren dat de mannen seks hadden nam af met een kwart.

Of de mannen hun testosteronspiegel kunnen verhogen als ze hun bloeddruk verlagen weten de onderzoekers niet. Ze hebben het niet onderzocht. Het ligt voor de hand dat er bij een hoge bloeddruk iets verandert in de productie en afbraak van testosteron, maar er zijn alternatieve theorieën.

Zo zouden de mannen in de hoge bloeddrukgroep een genetische afwijking kunnen hebben die zowel hun bloeddruk verhoogt als hun testosteronspiegel verlaagt, bijvoorbeeld omdat het gen voor de Natriuretic Peptide Receptor (NPR) niet goed meer werkt.

Verlaging van de bloeddruk met medicijnen zorgt niet automatisch voor een stijging van het testosteron. Dezelfde onderzoekers ontdekten dat de betablokker atenolol en verschillende diuretica het testosteron verder verlagen, maar dat de angiotensin II-blokker valsartan de testosteronspiegel juist een beetje verhoogt. De stijging was statistisch niet significant - al was de stijging in de seksuele frequentie in de groep valsartangebruikers dat weer wel.

Japanse onderzoekers vonden in de jaren tachtig een soortgelijk effect bij gebruikers van de bloeddrukverlager en ACE-remmer captopril.

1. Fogari R, Zoppi A, Preti P, Rinaldi A, Marasi G, Vanasia A, Mugellini A Sexual activity and plasma testosterone levels in hypertensive males. Am J Hypertens. 2002 Mar;15(3):217-21. [PubMed]
2. Fogari R, Preti P, Derosa G, Marasi G, Zoppi A, Rinaldi A, Mugellini A. Effect of antihypertensive treatment with valsartan or atenolol on sexual activity and plasma testosterone in hypertensive men. Eur J Clin Pharmacol. 2002 Jun;58(3):177-80. [PubMed] Na een jaar continu gebruik van bloeddrukverlagers is de verlaging van de testosteronaanmaak trouwens weer verdwenen. Alleen bij atenol is die dan - in een lichte vorm - nog aanwezig.
3. Fogari R, Zoppi A. Effects of antihypertensive therapy on sexual activity in hypertensive men. Curr Hypertens Rep. 2002 Jun;4(3):202-10. [PubMed]
4. Suzuki H, Tominaga T, Kumagai H, Saruta T. Effects of first-line antihypertensive agents on sexual function and sex hormones. J Hypertens Suppl. 1988 Dec;6(4):S649-51. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken