Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Duursportsupplementen       Arginine       NO-boosters    

1 2 - 0 2 - 2 0 0 9

  Meer uithoudingsvermogen met drie gram L-arginine-L-aspartaat per dag (Journal of Sports Science and Medicine (2005) 4, 314-22.)

Je lichaam kan meer zuurstof opnemen, je verbrandt minder suikers en meer vetten. Volgens een onderzoek van de University of Innsbruck uit 2005 is dat het effect van suppletie met L-arginine-L-aspartaat. Precies wat je als duursporter nodig hebt.
L-Arginine-L-Aspartaat [structuurformule hieronder] is volgens veldstudies uit de jaren zeventig een verrassend effectief prestatieverbeterend middel. Maar hoe het supplement precies zou werken is toen niet onderzocht.

Meer uithoudingsvermogen met drie gram L-arginine-L-aspartaat per dag

Wel is bekend dat L-arginine bij inspanning de concentratie melkzuur in het bloed verlaagt. L-Arginine verhoogt ook het aeroob vermogen van het lichaam, waarschijnlijk doordat het de bloedtoevoer naar de cellen verhoogt. L-Arginine is een precursor van het vaatverwijdende NO. NO stimuleert vermoedelijk de opname van glucose door de cellen, en remt de omzetting van eiwitten in glycogeen.
L-Aspartaat verhoogt in theorie de verbranding van vet en spaart de verbranding van glycogeen in het spierweefsel. L-Aspartaat is een directe precursor van oxaloacetaat. Oxaloacetaat komt vrij tijdens de citroenzuurcyclus, een complexe en universele reactie die energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten genereert.
Meer uithoudingsvermogen met drie gram L-arginine-L-aspartaat per dag
In theorie versterken L-argine en L-aspartaat elkaars werking. L-Arginine spaart glycogeen en verhoogt de consumptie van zuurrstof, L-aspartaat zorgt voor een verhoogde oxidatie van vet. De onderzoekers wilden met een proef achterhalen of dat in werkelijkheid ook zo is. Daarom gaven ze zestien studenten drie weken lang elke dag drie gram L-arginine-L-aspartaat, en lieten ze die daarna fietsen op een ergometer. De studenten moesten drie minuten zo hard fietsen dat ze 150 watt produceerden - niet meer en niet minder. De onderzoekers testten dus het effect van L-arginine-L-aspartaat op kortdurende submaximale inspanning.
Een evengrote groep studenten kreeg drie weken lang een placebo.
De suppletie verlaagde allereerst de lactaatspiegel. Dat zie je in de figuur hierboven. De bovenste figuur betreft de experimentele groep, de onderste de placebogroep. Pre-test = voor de test, re-test = erna.
De tabel hieronder vertelt je wat L-arginine-L-aspartaat nog meer deed in het lichaam van de proefpersonen.


Meer uithoudingsvermogen met drie gram L-arginine-L-aspartaat per dag


De verbranding van vet neemt een beetje toe, die van koolhydraten een beetje af.
L-Arginine is weliswaar de meest gebruikte, maar misschien niet de meest effectieve NO-booster. L-Citrulline heeft betere papieren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken