Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Sterke botten       Groeihormoon & IGF-1       Ongewone anabole methoden       Visolie    

2 8 - 0 3 - 2 0 0 9

  Meer vetzuren uit vis, meer IGF-1 (Br J Nutr. 2006 Mar;95(3):462-8.)

Een dieet met veel visvetzuren is niet alleen gezond, maar ook ergogeen. Het verhoogt de concentratie van het anabole hormoon IGF-1 in het bloed. Een dierstudie van Texas Tech University, waarin de onderzoekers eigenlijk op zoek waren naar de anabole effecten van visvetzuren op het skelet.

Meer vetzuren uit vis, meer IGF-1
Visvetzuren zorgen voor een slanker lichaam doordat ze de verbranding van vetten stimuleren en de groei van vetreserves afremmen. Dat blijkt uit dierstudies, reageerbuisstudies,en humane studies. Uit proeven met mensen met kanker weten we inmiddels dat visolie eiwitsuppletie effectiever maakt, en dierproeven suggereren dat een dieet met visolie spierweefsel sneller laat herstellen van training.

De Texanen ontdekten nog een reden voor sporters om verhoudingsgewijs veel omega-3-vetzuren te consumeren in een proef waarin ze ratten van een middelbare leeftijd twintig weken een high fat-dieet gaven. Een vijfde van het voer bestond uit vetten. De onderzoekers gaven een groep vooral n-6-vetzuren, een andere groep n-6- en n-3-vetzuren, en een groep vooral n-3-vetzuren.


Meer vetzuren uit vis, meer IGF-1


Tijdens het verouderingsproces neemt de botmassa af. Dat gebeurde ook bij de ratten. Het tempo waarin de ratten botmassa verloren was echter beduidend kleiner in de visolie-groep. Hoe dat precies komt, dat laat de onderstaande tabel zien. Het n-3-dieet verhoogt de concentratie van een reeks anabole hormonen in het bloed. Een voor sporters hele interessante hebben we gearceerd.


Meer vetzuren uit vis, meer IGF-1


Ook een hogere inname van eiwitten zorgt voor een hogere concentratie van IGF-1. Misschien dat visvetzuren en eiwitten synergetisch werken, en samen via IGF-1 voor meer spieraanmaak zorgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken