Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Plastische chirurgie       Psychologie       Adoniscomplex    

3 0 - 1 0 - 2 0 0 7

  Meeste Amerikaanse vrouwen zien plastische chirurgie wel zitten (Science Daily Oct. 28, 2007)
Welkom in het tijdperk waarin we zo geobsedeerd zijn door de beelden van het lichaam die de media ons voorschotelen dat we ons eigen lichaam niet meer kunnen waarderen.
Bijna vijftig procent van de Amerikaanse vrouwen ziet kosmetische chirurgie wel zitten. Een kwart van de Amerikaanse vrouwen is bovendien potentieel geinteresseerd in ingrepen als liposuctie of het gladtrekken van rimpels. Bij de mannen is 23 procent geinteresseerd en 17 procent potentieel geinteresseerd.
Dat schrijft David Frederick van de University of California in Los Angeles in de Journal of Plastic and Reconstructive Surgery. [Plast Reconstr Surg. 2007 Oct;120(5):1407-15.]
Frederick deed een survey onder meer dan vijftigduizend mannen en vrouwen via de websites van tijdschrift Elle en het Amerikaanse TV-station MSNBC.
"Interest in cosmetic surgery is far more widespread than we had anticipated", zegt Frederick. "The majority of women expressed some interest in cosmetic surgery, and more than one-third of men expressed some degree of interest, which I found really surprising. We know there is tremendous pressure for women to be thin and have a certain appearance and for men to be fit and muscular, but I would not have guessed that so many people would be interested in surgical body alteration."
De driver van de vraag naar kosmetische ingrepen is niet een negatief lichaamsbeeld, beweert Frederick.
"This isn't about poor body image. People interested in cosmetic surgery did not report less satisfaction with their body or face than people who are not interested. People interested in liposuction, however, did report lower body satisfaction, even when statistically controlling for body weight."
Toch blijkt uit zijn studie dat dertig procent van de vrouwen en zestien procent van de vrouwen zich zo ongemakkelijk in een badpak voelt dat ze zich nooit in zo'n ding in het openbaar vertonen. Bovendien beschrijft twintig procent van de vrouwen en elf procent van de mannen zich als 'onaantrekkelijk'.
In 2006 verrichtten Amerikaanse chrirurgen maar liefst elf miljoen kosmetische ingrepen. Dat is een stijging van bijna vijftig procent ten opzichte van 2000.

2 8 - 1 0 - 2 0 0 7

  Het wattendieet is in Nederland (volkskrantblog.nl 04-09-2007) [Offline]
Wij zitten niet zo in dat modellenwereldje. Niet in dat modellenwereldje, tenminste. Daarom hoorden wij van de week pas wat Volkskrantblogger Jaap Stam al lang wist: Nederlandse modellen eten watten om slank te blijven.
"Dat schijnt weer een nieuwe trend te zijn", aldus Stam.
Over het wattendieet gaan al een paar jaar geruchten op het web. Modellen - niet van het leuke type met een twaalf-cilinderborstkas en een tribal op de bovenarm, maar van die dunne sacherijnige meisjes - zouden wattenbolletjes eten om het hongeren beter vol te houden. De watten zetten uit in de maag en onderdrukken het hongergevoel.
Op Amerikaanse en Britse lifestyleblogs komt het wattendieet al langer ter sprake. Op een Yahooboard vonden we bijvoorbeeld een draadje van een jaar oud waarin "Samantha" vraagt of het niet gevaarlijk voor je gezondheid is om watten te eten. Ze had er wel eens over gelezen. [answers.yahoo.com]
De meeste bezoekers nemen het onderwerp niet serieus. "I have to assume that the person who suggested eating cotton balls was being sarcastic", antwoordt AbFabMom. "Most definitely, it would not be good for your digestive tract."
Volgens andere bezoekers is het verhaal dat modellen watten eten een urban legend, al weet een bezoeker zich te herinneren dat Oprah Winfrey wel eens aandacht aan het fenomeen heeft geschonken in haar show. "There was a 13 year old girl who was so scared of getting fat, she ate paper and cotton balls. She even ate tissues."
Maar het wattendieet is dus wel degelijk "echt", aldus de bronnen van Ergogenics. In de Nederlandse scene grijpt het dieet snel om zich heen. Modellen horen erover van hun collega's of van hun managers, kappers of fotografen - dikwijls met de aansporing om toch nog een paar kilootjes van het gammele frame af te lijnen.

0 7 - 1 0 - 2 0 0 7

  Teveel aandacht voor anabolen in topsport, te weinig voor anabolen in sportscholen (BBC 5 October 2007) In het Britse Liverpool zijn gezondheidswerkers bijeengekomen voor een congres over het gebruik van anabolen. Het congres is georganiseerd door John Moores University in Liverpool.
Rob Dawson, een Britse huisarts die het gebruik van anabolen in goede baan probeert te leiden, zegt tegen de BBC dat we teveel stilstaan bij het gebruik van doping in de topsport. Dat is, aldus Dawson, "just the tip of the iceberg".
"The main body of users consists of anabolic steroids users who are not engaged in competitive sport. We need to focus on this section of the population."

2 3 - 0 9 - 2 0 0 7

  Bollywood ontdekt blokjesbuik (The Times of India 23 Sep 2007) [Offline]
Mannen zonder blokjesbuik, konden zich tot voor kort nog troosten met de gedachte dat hun lichaam aan de andere kant van de wereld nog voldeed aan het schoonheidsideaal. De mannen in de Bollywood-films hadden immers een
Shah Rukh
vetpercentage dat ergens rond de twintig schommelde.
Das war einmal, gozers. Het Westerse schoonheidsideaal rukt op in Bollywood. Eerder schreven we over Mohit Ahlawat en zijn eeuwige concurrent Salman Khan, die zich beiden een blokjebuik trainden en elkaar achter de schermen beschuldigen van anabolengebruik. Vandaag schrijft The Times of India over een andere bollystud, Shah Rukh. [Hierboven op de kiek - red.]
Shah Rukh dankt zijn fysiek aan een eiwitdieet van zes maanden en harde training, zegt zijn trainer Prashant Sawant.
Volgens de krant slaat het voorbeeld van de Bollywoodsterren aan. De nieuwe elite van India, de geslaagde zakenmensen en de executives, ontdekken de fitnesscultuur en hun mollige buik, en gaan werken aan hun lichaam.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken