0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cerebrogenics       Dementie & Alzheimer       Melatonine       Levensverlenging & supplementen    

0 8 - 0 9 - 2 0 0 9

  Melatonine houdt hersencellen jong (J Pineal Res. 2009 Sep;47(2):192-200.)

Hersencellen van muizen verouderen niet als die muizen melatonine door hun drinkwater krijgen. Dat schrijven verouderingsonderzoekers van de Spaanse Universidad de Granada in de Journal of Pineal Research. De onderzoekers gaven hun proefdieren een forse dosis van 10 mg per kilo lichaamsgewicht.

Melatonine houdt hersencellen jong
Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt door de epifyse als er geen daglicht is. De syntheseroute zie je hiernaast. Melatonine veroorzaakt slaperigheid en laat het lichaam zich voorbereiden op de nacht. Omdat melatonine ook een antioxidant is en erfelijk materiaal kan beschermen tegen beschadiging, bestuderen onderzoekers het hormoon al jaren.

Zo ook de Spanjaarden, die melatonine gaven aan muizen die snel verouderen. Die muizen kregen of 5 of 10 maanden een placebo [p5v en p10v] of 10 maanden melatonine [p10m]. De behandeling begon onmiddellijk nadat de muizen waren geboren. Na 5 en 10 maanden placebo-behandeling, en na 10 maanden behandeling met melatonine, bestudeerden de onderzoekers de mitochondria in de hersencellen van de muizen. Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel. Bij veroudering van hersencellen gaan ze steeds slechter functioneren, waardoor hersenen van ouderen vaak minder goed werken dan die van jongeren.

De onderzoekers zagen dat in de mitochondria bij de muizen die geen melatonine kregen de aanmaak van endogene antioxidanten inzakte naarmate de dieren ouder werden. De figuur hieronder vertelt wat er gebeurde met glutathione peroxidase. Bijna hetzelfde effect had melatonine op glutathione reductase.


Melatonine houdt hersencellen jong


In de membranen van de mitochondria vonden de onderzoekers bij de oudere muizen meer geoxideerde vetten. Melatonine remde die toename. Ook de concentratie van het vrije radicaal NO nam toe naarmate de muizen ouderen werden - en melatonine remde ook die toename.


Melatonine houdt hersencellen jong


In de mitochondria wekken vier belangrijke enzymen samen energie op. Complex 1, 2, 3 en 4 noemen onderzoekers die enzymen en de moleculen die de enzymen helpen. Complex 1, 2 en 3 gingen door veroudering minder goed werken - en alweer kon melatonine dat verhelpen.


Melatonine houdt hersencellen jong


De energie die mitochondria produceren komt vrij in de vorm van ATP. En je raadt het al: veroudering vermindert de aanmaak van ATP, maar niet als de muizen ook melatonine krijgen.


Melatonine houdt hersencellen jong


"Melatonin showed marked beneficial effects against brain mitochondrial dysfunction with age", sluiten de Spanjaarden hun artikel af. "These effects, and the fact that melatonin virtually lacks toxicity even at large doses, supports its clinical use in preventing the impairments of aging."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken