2 2 - 0 9 - 2 0 0 8
Melatonine maakt oude ratten net zo slank als jonge (Endocrinology. 2000 Feb;141(2):487-97.)
Het slaaphormoon melatonine reduceert de vetlagen in ratten-op-leeftijd tot het formaat dat hoort bij jonge ratten. Vooral de hoeveelheid van het ongezonde buikvet neemt af. Een studie van Amerikaanse antiverouderingsonderzoekers suggereert dat melatonine werkt als een afslankmiddel.
Of niet?
De Amerikanen deden hun proeven met ratten van tien maanden. Een experimentele groep kreeg twaalf weken 0,4 microgam melatonine per liter door het drinkwater, een controlegroep niet. De suppletie zorgde ervoor dat de ratten lichter werden, zie je in de figuur hieronder.
Toen de onderzoekers de lichaamssamenstelling van de ratten bepaalden, zagen ze dat de vermindering van het lichaamsgewicht op het conto kwam van de vetreserves. Vooral het viscerale vet, de vetmassa in de buikholte, verminderde.
De onderzoekers vermoeden dat het mechanisme achter het effect hormonaal is. De insulinespiegel van de ratten in de melatoninegroep was lager, en hun corticosteronespiegel was hoger. Door beide effecten ging de hormoonspiegel van de dieren meer lijken op die van jongere ratten. Daardoor werden de ratten in de melatoninegroep minder dik van een eenheid voer dan de ratten uit de controlegroep.
Klinkt allemaal mooi, maar als je de studie goed leest staan daar ook dingen in die in een andere richting wijzen, en die meer voor de hand ligt. Hieronder zie je hoeveel en hoe vaak de ratten in hun kooi lichamelijk actief waren. De curve met de zwarte blokjes staat voor de melatonineratten.
Vooral 's nachts waren de ratten die melatonine kregen actiever. Nogal wiedes, want ratten zijn nachtdieren. Melatonine is een hormoon dat normaliter wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen als het donker wordt. Bij dagdieren zoals Homo sapiens maakt melatonine slaperig, bij nachtdieren werkt het waarschijnlijk andersom. Op nachtdieren werkt melatonine juist stimulerend. Melatonine laat nachtdieren meer bewegen en meer energie verbruiken.
Daarom, zo speculeren wij - niet gehinderd door kennis van zaken - werden de melatonine-ratten slanker. Bij mensen zou het waarschijnlijk niet werken.
|
|
|