Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Testosteron verhogen door suppletie       Ongewoon maar anabool       Krachttraining    

0 2 - 0 6 - 2 0 0 9

  Melkzuur als testosteronverhogend supplement (Med Sci Sports Exerc. 1997 Aug;29(8):1048-54.)

Melkzuur [structuurformule hieronder] komt vrij tijdens korte en intensieve inspanning. Na korte en intensieve inspanning maakt het lichaam ook meer testosteron aan. Is er een verband tussen die twee verschijnselen? Ja, zeiden de Taiwanese onderzoekers waarover we een paar dagen geleden schreven. Testosteronproducerende Leydigcellen werken harder als ze blootgesteld worden aan melkzuur, ontdekten ze. Uit dezelfde
Melkzuur
koker komt een studie uit 1997, die aantoonde dat het toedienen van melkzuur aan niet-actieve dieren hetzelfde effect heeft.

De onderzoekers lieten volwassen mannelijke ratten tien minuten zwemmen, en maten daarna in hun bloed de concentratie melkzuur, testosteron en LH. Het resultaat zie je hieronder.


Melkzuur als testosteronverhogend supplement


Het melkzuur stijgt, de LH- en testosteronspiegel ook. Maar in hoeverre zijn die laatste twee effecten het gevolg van het eerste? De onderzoekers vonden na de zwemsessie meer melkzuur in de testes van de dieren, maar dat zegt op zichzelf natuurlijk niet zoveel. Om meer te weten te komen dienden de onderzoekers hun proefdieren melkzuur gedurende tien minuten toe via een infuus. Ze probeerden daarbij de concentraties na te bootsen die ze ook hadden gevonden toen de ratten zwommen.


Melkzuur als testosteronverhogend supplement


De stijging van de LH-spiegel was aan de magere kant. Toch denken de onderzoekers dat melkzuur niet alleen direct op de testes inwerkt, maar ook via een stuurhormoon effect heeft. Dat baseren ze op een reageerbuisstudie met cellen uit de hypothalamus. Lieten ze die cellen een half uur marineren in melkzuur, dan steeg de afgifte van GnRH, het hormoon dat de hypofyse weer aanzet tot de afgifte van FSH en LH.


Melkzuur als testosteronverhogend supplement


Stel nou dat mensen net zo netjes reageren als de proefdieren van Taiwanezen. En stel nou dat je melkzuur oraal kunt toedienen. Is melkzuur dan geen interessant supplement voor sporters? De kans op bijwerkingen is nul en het spul is spotgoedkoop, stippen we nog maar even aan. Bedrijven gebruiken het notabene als vulmiddel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken