3 0 - 0 5 - 2 0 0 9
Melkzuur, meneer - u weet wel waarom (J Cell Biochem. 2001 Jun 26-Jul 25;83(1):147-54.)
Als je een krachttraining afsluit met een korte, explosieve oefening waarbij je spieren extra veel melkzuur [structuurformule hieronder] aanmaken, dan verhoog je daarmee waarschijnlijk je natuurlijke aanmaak van testosteron. Dat maken wij, de overijverige samenstellers van dit webmagazijn, op uit een Taiwanese celstudie die in 2001 is verschenen in de Journal of Cellular Biochemistry. In die studie verhoogt melkzuur de afgifte van testosteron door Leydigcellen.
Krachttraining verhoogt de testosteronspiegel. De onderzoekers wilden achterhalen hoe dat precies kan, en concentreerden zich daarbij op de Leydigcellen in de testes. Dat zijn de cellen die onder invloed van FSH cholesterol omzetten in testosteron.
De onderzoekers stelden Leydigcellen van ratten in reageerbuizen bloot aan oplopende concentraties melkzuur. Voor de vergelijking stelden ze de cellen ook nog eens bloot aan LH. De figuur hieronder laat zien dat de Leydigcellen meer mannelijk hormoon produceren naarmate de concentratie melkzuur hoger is, maar dat het stimulerende effect van LH niet is te vergelijken met dat van melkzuur.
De onderzoekers schrijven in hun studie dat ze proeven hebben gedaan met hogere concentraties dan je ziet in de figuur. Die hadden een tegenovergesteld effect, en remden de aanmaak van testosteron juist.
De onderzoekers stelden de cellen ook bloot aan stoffen als forskolin, die cAMP stimuleren. CAMP is een second messenger: een molecuul dat het signaal van geactiveerde receptoren doorgeeft aan de cel. Het effect valt grotendeels weg. Daaruit maken de onderzoekers op dat melkzuur werkt langs hetzelfde mechanisme als cAMP.
In andere proeven ontdekten de Taiwanezen dat melkzuur vooral in de eerste fases van de biosynthese van testosteron aangrijpt. Melkzuur doet weinig als je Leydigcellen voert met precursoren van testosteron, zoals androstenedione en progesteron. Wel verhoogt melkzuur de aanmaak van het StAR-eiwit. Dat eiwit loodst cholesterol de cel in, waar het kan worden omgezet in hormoon.
Het Taiwanese onderzoek is interessant voor naturelsporters die hun spieraanmaak willen optimaliseren. Naarmate krachttraining de aanmaak van testosteron
meer stimuleert, resulteert die training immers in meer spiermassa en -kracht.
|
|
|