1 5 - 0 9 - 2 0 0 8
Met een dun middel leef je langer (Aging Cell. 2008 Jun;7(3):438-40.)
Als je dieren en mensen chronisch uithongert leven ze twintig tot dertig procent langer. Caloric restriction heet zo'n hongerdieet om levensverlengende redenen. Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York hebben ontdekt dat een deel van het levensverlengende effect van caloric restriction wordt veroorzaakt door het verminderen van de hoeveelheid buikvet.
De New Yorkers deden een proef met ratten. Ze gaven een controlegroep zoveel te eten als de dieren maar wilden. Ze waren, zoals dat in wetenschappelijke studies heet, ad libitum-fed (AL-fed).
Een tweede groep ratten kreeg maar zestig procent te eten van wat de dieren in de AL-fed-groep verorberden. Dat was de caloric restriction-groep (CR).
En dan was er nog een derde groep ratten. Die mocht ook zoveel eten als de dieren maar wilden, maar bij die groep hadden de onderzoekers, toen de ratten vijf maanden oud waren, het buikvet chirurgisch verwijderd. Die groep was de VF-removed-groep. VF staat voor visceral fat.
Buikvet is het vet dat in de buikholte zit, rond de organen. Gezondheidswetenschappers beschouwen dat vet als het meest gevaarlijke vet. Buikvet kan de lever, de alvleesklier en natuurlijk de bloedvaten rond het hart meer schade berokkenen dan het vet op de benen, heupen, schouders en armen.
Terwijl de ratten ouder werden, ontwikkelden de dieren in de AL-fed-groep en de VF-removed-groep een evengroot lichaamsgewicht en een evengrote vetmassa. Dat zie je hieronder.
De zwarte kogeltjes staan voor de AL-fed-groep, de vierkantjes voor de VF-removed-groep. De witte ruitjes [het lijntje onderaan in de figuur] staan voor de CR-groep.
De hoeveelheid vet in de AL-fed-groep en de VF-removed-groep was dus gelijk, al had de VF-removed-groep natuurlijk bijna geen buikvet meer.
De VF-removed-groep leefde langer dan de AL-fed-groep. Niet zo lang als de ratten die aan caloric restriction deden, maar wel degelijk langer. Dat zie je hieronder.
Het levensverlengende effect van de verwijdering van het buikvet is ongeveer eenvijfde van dat van de caloric restriction. Ratten in de CR-groep hadden uiteraard ook bijna geen buikvet. De onderzoekers concluderen daarom dat de afwezigheid van buikvet een vijfde van het levensverlengende effect van caloric restriction veroorzaakt.
De onderzoekers vermoeden dat het buikvet schadelijke ontstekingseiwitten afscheidt, die de werking van insuline verstoren en ziekten in de hand werken.
|
|
|