Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Overgewicht       Afvallen       Afslanksupplementen    

1 6 - 0 3 - 2 0 1 0

  Met een goed humeur afvallen dankzij eiwitrijk dieet (Physiol Behav. 2009 Sep 7;98(3):374-9.)

Als je afvalt met een dieet met verhoudingsgewijs veel eiwitten, dan val je sneller en vooral beter af: je verliest minder spierweefsel en meer vet. Oud nieuws. Nieuw is dat je je met zo'n dieet ook beter voelt. Onderzoekers van Tufts University ontdekten dat afvallen met een normale hoeveelheid eiwit depressieve gevoelens in de hand werkt - en afvallen met een verhoogde hoeveelheid eiwit juist niet.

Met een goed humeur afvallen dankzij eiwitrijk dieet
De onderzoekers deden een proef met 42 te zware volwassenen van 20-42 jaar. De onderzoekers zetten die proefpersonen een half jaar op dieet, waardoor de proefpersonen dagelijks 10 of 30 procent minder energie binnenkregen dan ze verbrandden. De ene helft kreeg een dieet dat de onderzoekers een beetje verwarrend high glycemic noemen. Het was eigenlijk een standaardafslankdieet dat voor 15 procent uit eiwit bestond. De andere helft kreeg een dieet dat voor 30 procent uit eiwitten bestond. Dat dieet noemen de onderzoekers low glycemic.


Met een goed humeur afvallen dankzij eiwitrijk dieet


Voor en na de periode van 6 maanden vroegen de onderzoekers hun proefpersonen hoe ze zich voelden. Dat gebeurde met de Profile of Mood States-vragenlijst [POMS] - een gestandaardiseerde vragenlijst waarmee psychologen afwijkende gemoedstoestanden opsporen. De POMS-vragenlijst vraagt naar spanning, depressie, boosheid, energie en verwarring. Statistisch significante verschillen vonden de onderzoekers tussen de scores voor depressie van de verschillende groepen.


Met een goed humeur afvallen dankzij eiwitrijk dieet


De zwarte bolletjes staan voor de 15-procent-eiwitgroep. Hun depressiescore gaat omhoog. Bij de 30-procent-eiwitgroep [de witte bolletjes] gaat die score juist een beetje omlaag.

"Given that adverse changes in mood may negatively impact a long-term commitment to healthy eating habits and weight control, our findings suggest a potentially important psychological benefit of consuming higher protein diets for weight loss", concluderen de onderzoekers. "Further studies in this area are warranted."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken