Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantenextracten       Testosteron & leefstijl       Testosteron & suppletie       Antioestrogene supplementen    

0 4 - 0 8 - 2 0 0 7

  Methoxy-analogen van chrysine met antioestrogene werking (J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Jun 6; [Epub ahead of print].)
Amerikaanse kankeronderzoekers doen proeven met synthetische analogen van het flavonoid chrysine. Chrysine, een plantenstof uit klaver die in reageerbuizen het enzym aromatase remt, verschijnt sinds de jaren negentig in legio supplementen die de concentratie estradiol zouden moeten verlagen.
In reageerbuizen doen chrysine - heet ook wel flavone - en zijn analogen het prima. Vooral chrysines natuurlijke analoog, 7,4'-dihydroxyflavone, een andere flavonoide in klaver, doet het erg goed. In proeven op mensen echter niet. [J Med Food. 2003 Winter;6(4):387-90.]
Dat komt omdat chrysine en zijn natuurlijke analogen slecht biobeschikbaar zijn. De lever breekt ze te snel af.
Aan analogen waaraan fabrikanten methoxygroepen hebben vastgeplakt kleven die nadelen niet, volgens de Amerikaanse onderzoekers. Ze baseren dat op celstudies en dierstudies. Humane studies hebben we niet kunnen vinden.
Hieronder zie je de stoffen die de onderzoekers hebben bestudeerd.

Methoxy-analogen van chrysine met anti-oestrogene werking

De natuurlijke analogen die de onderzoekers onderzochten hebben hydroxylgroepen op drie verschillende plaatsen. De synthetische analogen hebben op diezelfde plaatsen methoxygroepen. [Een methoxygroep is een methylgroep die via een zuurstofatoom aan het moederskelet vastzit - red.]
Dit zijn overigens andere stoffen dan de synthetische isoflavonen
Ipriflavone
die je kent als ipriflavone en methoxivone. Ook die kom je tegen in supplementen, maar hun skelet is net iets anders dan dat van de chrysine-analogen waarover we het nu hebben.
Hierboven zie je de chemische structuur van ipriflavone. Hij is afgeleid van die van de isoflavonen, die je vindt in rode klaver en soja.
De aromatase-remmende werking van de methoxyvarianten is in reageerbuizen geringer dan die van hun natuurlijke analogen, maar er zijn er twee die het verdraaid goed doen.
"The critical finding in this study is that two methylated flavones, 7,4-DMF and especially 7-MF, were only slightly less potent than 7,4'-DHF and 7-HF, previously shown to be the two most potent flavone inhibitors of aromatase", schrijven de onderzoekers.

Methoxy-analogen van chrysine met anti-oestrogene werking

Hoe 7-methoxyflavone (witte vierkantjes) ten opzichte van 7-hydroxyflavone (zwarte bolletjes) presteert, dat vertelt de bovenstaande figuur.
Op de verticale as zie je de activiteit van het aromatase-enzym - in een reageerbuis - en op de horizontale as zie je de concentratie van het stofje in micromol.
Wij zijn benieuwd waar dit onderzoek op uitdraait. Misschien komt er eindelijk een werkzaam alternatief voor al die antioestrogene supplementen die in werkelijkheid vermomde steroiden zijn.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken