Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity & psychologie       Hart & bloedvaten       Slaap       Levensverlenging & leefstijl    

2 9 - 1 1 - 2 0 0 8

  Middagslaapje halveert kans op dodelijke hartaanval (Arch Intern Med. 2007;167:296-301.)
De allermakkelijkste manier om je kans op een dodelijke hartaanval te verlagen is om 's middags even te slapen. Dat ontdekten Griekse epidemiologen toen ze 24.000 mensen zes jaar volgden. Of ook vrouwen positief op een siesta reageren durven de onderzoekers niet te zeggen. Maar voor mannen was het effect overdonderend.
Middagslaapje halveert kans op dodelijke hartaanval
De onderzoekers, die hun resultaten in 2007 publiceerden in de Archives of Internal Medicine, kenden al studies die aangeven dat een middagslaapje gezond is. Maar ze kenden ook studies die geen effect vinden. Om duidelijkheid te krijgen besloten ze te gaan zoeken in gegevens die tussen 1994 en 1999 waren verzameld voor een onderzoek naar voeding en kanker.
De Grieken keken naar werkende, werkloze en niet-meer werkende mannen. Voor vrouwen konden ze zo'n uitsplitsing niet maken. In Griekenland werken veel vrouwen niet.
Hieronder zie je het effect van middagslaapjes - en een aantal klassieke factoren - op de kans op sterfte door een hartaandoening.


Middagslaapje halveert kans op dodelijke hartaanval


Roken, werkloosheid (bij mannen) en een dikke buik verhogen de kans. Opleiding, goede voeding en lichaamsbeweging verminderen de kans - vooral bij vrouwen. Bij mannen is het effect van een middagslaapje dramatisch. Mannen die geregeld siesta houden halveren hun kans op een hartaanval.
Vooral bij werkende mannen beschermt een middagslaapje, zie je hieronder.


Middagslaapje halveert kans op dodelijke hartaanval


Als je afgaat op de tabel, dan beschermt bij de werkende mannen ook een middagslaapje af-en-toe.
Opvallend is dat de onderzoekers geen verband vonden tussen een siesta en sterfte. Een middagslaapje verlaagt de sterftekans dus niet. Mensen die dagelijks die langer dan twee uur tussen de middag sliepen hadden zelfs een sterftekans die veertien procent hoger was dan normaal, ontdekten de onderzoekers. [Dat effect was statistisch niet significant - red.] Misschien komt dat omdat zieke mannen en vrouwen, die dus al een verhoogde sterftekans hebben, vaker 's middags slapen dan gezonde mensen.
Waarom een middagslaapje de kans op dodelijke hartaanvallen en beroertes vermindert weten de onderzoekers niet. Een voor de hand liggende theorie is dat een siesta stress vermindert, en de cortisolspiegel verlaagt.
De kracht- en duursport wordt al sinds jaar en dag geteisterd door een verborgen sterftegolf. Ogenschijnlijk gezonde sporters sterven aan hart- en vaataandoeningen. Sporters die zich daarover zorgen maken hebben misschien iets aan de bevindingen uit Griekenland.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken