Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & suppletie       Yoga & meditatie       Groeihormoon       Testosteron & leefstijl    

2 4 - 0 2 - 2 0 0 9

  Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie (Psychoneuroendocrinology. 1997 May;22(4):277-95.)
Op zoek naar een manier om je lichaam meer anabole hormonen te laten aanmaken na een training? Denk eens aan meditatie. Volgens een artikel, geschreven door mogelijk niet geheel belangeloze onderzoekers van de Maharishi University of Management, verbetert meditatie de manier waarop je endocrinologie reageert op stressprikkels - zoals training.
Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie
Continue stress zorgt voor een chronisch verhoogde cortisolspiegel. Heb je continu stress, en kom je vervolgens nog eens extra onder stress te staan, dan stijgt je cortisolspiegel niet meer.
Het effect van continue stress op de testosteron- en groeihormoonspiegel is andersom. Continue stress verlaagt de testosteronspiegel en de groeihormoonspiegel. Heb je normaliter geen stress, maar kom je desondanks even onder kortdurende stress te staan, dan gaat je aanmaak van testosteron en groeihormoon juist omhoog.
Omdat cortisol een 'slecht' hormoon is, omdat testosteron en groeihormoon 'goede' hormonen zijn, en omdat transcendente meditatie continue stress zou moeten tegengaan, vroegen de onderzoekers zich af of het aanleren van meditatietechnieken de hormoonspiegels positief verandert.
Om daar achter te komen deden de onderzoekers een proef met vrijwilligers tussen de 18 en de 34 jaar. De helft van hen mediteerde vier maanden volgens de methode van Maharishi Mahesh Yogi [TM], de andere helft deed aan ontspanningsoefeningen [SEC]. Voor en na de periode onderwierpen de onderzoekers de proefpersonen aan een stressvolle mentale en lichamelijke test. Voor en na de test maten de onderzoekers de cortisolspiegel van de proefpersonen. Hieronder zie je de gemiddelde cortisolspiegel van de proefpersonen.


Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie


De transcendente meditatie had de baseline van de cortisolspiegel dus verlaagd.
Tijdens de test steeg de cortisolspiegel bij de TM-groep echter meer dan bij de SEC-groep.


Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie


Hieronder zie je het effect van de stressvolle test op de groeihormoonspiegel bij de SEC- en de TM-groep. Vier maanden mediteren zorgde ervoor dat de TM-groep na de test meer groeihormoon aanmaakte.


Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie


En dan, at last but not at least, zie je hieronder het effect van vier maanden meditatie op de aanmaak van testosteron tijdens de test. Bij de proefpersonen die ontspanningsoefeningen hadden gedaan daalde de testosteronspiegel door de test. Bij de TM-groep bleef die echter stabiel.


Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie


De onderzoekers concluderen dat transcendente meditatie continue stress vermindert. Daardoor reageert het lichaam beter op kortdurende stressprikkels.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken