Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsuplementen       Duursport & voeding       Slaap       Duurtraining & cardio    

2 2 - 0 7 - 2 0 1 0

  Minder slaap, minder zuurstof (Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1991;63(2):77-82.)

Duursporters presteren minder als ze de afgelopen nacht drie uur te weinig hebben geslapen. Het slaaptekort vermindert hun zuurstofopname en ontregelt hun hartslag, ontdekten Franse sportwetenschappers in de vroege jaren negentig.

De onderzoekers publiceerden in 1991 een experiment met 7 mannelijke wielrenners van 25 jaar. De wielrenners moesten een aantal keren fietsen, en daarbij eerst 10 minuten opwarmen, daarna 20 minuten fietsen op 75 procent van hun maximale zuurstofopname, en zich vervolgens leegrijden met een gestaag oplopende intensiteit.

De ene keer hadden de renners de nacht daarvoor normaal geslapen [spontaneous sleep, control night], de andere keer hadden de onderzoekers de renners drie uur uit hun slaap gehouden [partial sleep deprivation, deprived night], en weer een andere keer hadden de onderzoekers de renners het slaapmiddel triazolam gegeven. Daarmee hoopten de onderzoekers de slaapkwaliteit van de proefpersonen te verbeteren, maar dat mislukte. We laten die resultaten hier buiten beschouwing.

Het slaaptekort verminderde de zuurstofopname van de sporters. Bij maximale inspanning, tenminste.


Minder slaap, minder zuurstof


De sporters ademden vaker in en uit door het slaaptekort. Dat kon echter niet verhinderen dat ze minder zuurstof opnamen.

Het hart van de sporters maakte door slaaptekort meer slagen. Hoe groter de inspanning, des te groter was de verhoging van de hartslag.


Minder slaap, minder zuurstof

Minder slaap, minder zuurstof


Het slaaptekort deed tenslotte tijdens maximale inspanning de concentratie melkzuur wat hoger oplopen.


Minder slaap, minder zuurstof


Echt verklaren kunnen de onderzoekers hun waarnemingen niet, maar uit andere studies weten ze dat slaaptekort de concentraties stresshormonen als adrenaline en nor-adrenaline in het lichaam verhoogt. De onderzoekers denken dat die de hartslag opjagen en de zuurstofopname verslechteren.

Uur extra slaap verhoogt T-spiegel met 12 procent (27-3-2010)
Uurtje langer slapen laat vetpercentage zakken met drie procent (26-9-2007)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken