0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  BCAA's       Arginine       Duursportsupplementen       Aminozuren    

Cocktail of BCAAs, glutamine and arginine boosts oxygen transport

1 6 - 1 1 - 2 0 1 0

  Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport (J Nutr. 2006 Feb;136(2):538S-543S.)

Voor al die duursporters die niet weten wat ze voor Sinterklaas moeten vragen heeft deze website een suggestie: BCAA's, glutamine en arginine. Volgens Japanse onderzoekers verbetert een redelijke dosis van die aminozuren het zuurstoftransport door het bloed.

De Japanse sportwetenschapper Masaru Ohtani, verbonden aan de University of Tokyo, experimenteerde met een mix van aminozuren, die voor 14 procent bestond uit glutamine, voor 14 procent uit arginine, voor 30 procent uit de BCAA's leucine, isoleucine en valine, en voor de rest uit threonine, lysine, proline, methionine, histidine, phenylalanine en tryptophaan.

Ohtani gaf de aminozuren aan 13 duursporters, die 5 dagen per week 2-3 uur trainden. [Biosci Biotechnol Biochem. 2001 Feb;65(2):348-55.] De ene keer kregen de proefpersonen dagelijks 30 dagen achtereen 2.2 gram van het mengsel, een andere periode 4.4 gram, en weer een andere periode 6.6 gram. De sporters slikten de aminozuren verdeeld over de dag tijdens de grote maaltijden.

De mix verhoogde het aantal rode bloedcellen in het bloed van de sporters en de hoeveelheid van het zuurstoftransporteiwit hemoglobine. De witte balkjes hieronder staan voor de metingen na 30 dagen.


Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport

Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport


De bovenstaande tabel vertelt wat er bij de hoogste dosis aminozuren nog meer in het bloed van de proefpersonen veranderde. De concentratie creatinekinase [CPK] zakte. Dat betekent dat de spierschade afnam.

Ohtani beproefde een dosis van 7.2 gram van zijn aminozuurmix ook gedurende 90 dagen op 23 rugbyspelers. [Biosci Biotechnol Biochem. 2001 Sep;65(9):1970-6.] Ook bij rugbyspelers nam het zuurstoftransport door het bloed significant toe.


Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport


Als je wilt experimenteren met Ohtani's mix, dan zul je zelf je cocktail moeten samenstellen. Neem 2 gram BCAA's, 1 gram L-arginine, 1 gram L-glutamine en twee gram van een standaardsupplement met vrije aminozuren. In praktisch elke supplementenwinkel vind je alles wat wat je nodig hebt.

Alleen aan BCAA's heb je waarschijnlijk niet genoeg. In studies waarin proefdieren moeten duurtrainen verhogen die wel de glycogeenreserves van spieren, maar niet de prestaties. [Life Sci. 2006 Aug 29;79(14):1343-8.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken