2 8 - 1 0 - 2 0 0 7
Monstersteroid van Segaloff in de mannenpil (US Patent 6,780,854) [Offline]
Een kleine maand geleden schreven we met rode wangetjes over het recente onderzoek naar het monster-anabool dimethandrolone. Onderzoekers overwegen om dat in de 'mannenpil' te stoppen.
Achteraf realiseren we ons dat die rode konen helemaal niet nodig waren. We vonden een patent van het tot voor kort Nederlandse Organon uit 2004, waarin het concern een nieuwe versie van het gruwelijk sterke Segaloff-steroid patenteert. Ook voor de mannenpil.
Segaloffsteroiden zijn het geesteskind van de in 1985 overleden Albert Segaloff. [New York Times February 28, 1985] Segaloff was een kankeronderzoeker, en werkte zijn hele leven aan steroiden die de aanmaak van oestrogeen bij borstkankerpatienten moesten onderdrukken. De oestrogeenblokkers die nu duizenden patienten het leven redden, zoals anastrazoloe en tamoxifen waren in de jaren zestig nog niet op de markt. Oncologen moesten zich behelpen met middelen als masteron en oxymetholone.
In 1963 ontdekte Segaloff een chemische truc waarmee hij androgenen sterker kon laten werken: het weghalen van twee waterstofatomen tussen C14 en C15.
Androgenen met een delta-14-dubbele binding hebben Segaloff jarenlang beziggehouden. Ze waren sterk genoeg om in een lage dosering de natuurlijke aanmaak van estradiol plat te leggen, maar Segaloff was nog niet tevreden. Hij ging op zoek naar chemische toeters en bellen waarmee hij zijn 14-dehydro-androgenen kon beschermen tegen omzetting door enzymen in actieve metabolieten.
De truc waarvan Segaloff nog het meeste was gecharmeerd, was het plakken van een methylgroep aan het zevende koolstofatoom. Upjohn paste die truc in de jaren zestig toe toen het Bolasterone
|
en Mibolerone maakte. [Steroids Vol 1 March 1963 299-315]
In 1973 publiceerde Segaloff zijn tests met het anabool dat steroidexperts nu kennen als het Segaloff-steroid. [Op de figuur hierboven - red.]
[Steroids. 1973 Jul;22(1):99-105.]
Het Segaloffsteroid is een molecuul waarin Segaloff drie trucs had uitgehaald: het weghalen van de C19-methylgroep die je vindt bij testosteron, waardoor het steroid moeilijk omzet in estradiol en de affiniteit met de androgeenreceptor toeneemt; het aanbrengen van een delta-14-dubbele binding; en het plakken van een methylgroep op C7.
Wat het invloed is van welke ingreep, dat zie je in de tabel hieronder. Hij komt uit Segaloffs artikel uit 1973.
CC staat voor wat wij oneerbiedig de kukekeleku-factor hebben gedoopt. De factor houdt in dat onderzoekers de androgenen inspuiten bij kippen, en vervolgens kijken naar het effect op de kam. Hoe groter die wordt, des te krachtiger het androgeen.
VP staat voor het effect op de grootte van de prostaat. Dat is een maat voor androgeniciteit. LA staat voor het effect op de grootte van de kringspier. Dat is een maat voor de anabole werking van steroiden.
Segaloff was onder de indruk van het steroid dat later zijn naam ging dragen. "The resultant compound, 7-alpha-methyl-14-dehydro-19-nortestosterone, is approximately 1000 times as active as testosterone in the chick comb assay", schrijft hij. "And approximately 100 times as active as testosterone in either the rat ventral prostate or levator ani assay. It is the most potent androgen to our knowledge."
In de jaren tachtig zouden onderzoekers een manier ontdekken om het Segaloff-steroid nog krachtiger te maken, maar dat is een ander verhaal. We laten om veiligheidsredenen liever geen structuurformule van die neo-Segaloffverbindingen zien. Als je er alleen al naar kijkt word je agressief.
Het patent van Organon is gebaseerd op een ontdekking die de hormoonreus zegt te hebben gedaan in zijn laboratoria. Toen de chemici van Organon geen methylgroep op C7 plakten, maar een langere ethylgroep, zagen ze dat het Segaloffsteroid minder makkelijk werd omgezet door enzymen in inactieve metabolieten.
Of dat echt klopt, dat vragen we ons af. Organons chemische truc lijkt ons vooral een juridische truc om een patent in de wacht te slepen. Als het onderzoek naar MENT en dimethandrolone op niks uitloopt, dan kan zo'n patent nog goed van pas komen.
Het is trouwens niet waarschijnlijk dat Organon op korte termijn iets met het patent gaat doen. Organons ontwikkeling van de mannenpil is in 2006 stukgelopen. De meeste mannen willen nu eenmaal niets weten van gerommel aan hun zaad.
|
|
|