Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Rommelhok       Psychologie       Aantrekkelijkheid       Seks    

1 0 - 0 7 - 2 0 0 9

  Mooie vrouwen sneller opgewonden (Arch Sex Behav. 2009 Mar 12. [Epub ahead of print].)

Hoe beter vrouwen over hun lichaam denken, hoe sneller raken ze seksueel opgewonden. Het is ervaringsdeskundigen en therapeuten al bekend, maar nu is het ook voor de eerste keer aangetoond in een heus wetenschappelijk onderzoek. De studie van psychologen van de University of Texas at Austin verschijnt binnenkort in de Archives of Sexual Behavior.

Mooie vrouwen sneller opgewonden
De relatie tussen het lichaamsbeeld en zin in seks is een niet volkomen onontgonnen terrein. De bestaande studies hebben betrekking op vrouwen die operaties hebben ondergaan waarvan artsen denken dat ze de zin in seks verminderen. Uit die studies blijkt dat hoe mooier vrouwen zich vinden, des te makkelijker ze zin krijgen in seks. En hoewel websites, tijdschriften en kranten uitpuilen van stukken over seks, is er nog nooit een soortgelijk onderzoek geweest naar gewone vrouwen.

De onderzoekers deden een proef met 85 studentes, die allemaal seksueel actief was. De helft van hen had een serieuze relatie.

Met vragenlijsten bepaalden de onderzoekers hoe de studentes over hun lichaam dachten. Ze vroegen de vrouwen hoe lang en zwaar ze waren, en bepaalden hun BMI.

Daarna lieten de onderzoekers de vrouwen een erotisch verhaal lezen. Dat verhaal was "developed in our laboratory, written specifically for female readers, and described a man and a woman engaging in consensual foreplay and intercourse". [Toe maar. "Developed in our laboratory". Dat moet een verschrikkelijk geil verhaal geweest zijn.]

Nadat ze de hete psychoporno vol dampende consensuele seks hadden gelezen, vulden de studentes de Subjective Sexual Arousal Scale van Heiman and Rowland in. Ze moesten bijvoorbeeld aangeven of ze "sexually turned on" of een "genital tenseness or tightness" voelden, of "a desire to be close to someone".

Het erotische verhaal zorgde voor enige seksuele opwinding, aldus de onderzoekers. De BMI van de studentes was daarop niet van invloed. Maar als de studentes dachten dat ze te zwaar waren, waren ze minder snel opgewonden. De belangrijkste psychologische factor was of de studentes zichzelf mooi en seksueel aantrekkelijk voelden. Hoe aantrekkelijker ze zichzelf vonden, des te groter was hun mate van opwinding.

Hoe simpel het onderzoekje ook is, de bevindingen zijn interessant voor therapeuten. De meeste vrouwen die wegens seksuele problemen in therapie gaan, doen dat omdat ze graag meer zin in seks willen hebben. De resultaten van sekstherapie vallen vaak tegen. Vrouwen hebben waarschijnlijk meer aan een abonnement op een leuke gym, waar ook nog mensen rondlopen met verstand van voeding.

Het onderzoekje is natuurlijk ook de moeite waard voor mannen die klagen dat ze te weinig seks krijgen. Ze moeten ophouden met klagen en ervoor zorgen dat hun vrouwen zich mooi voelen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken